Gülşeniye Tarikatı Nedir? İbrahim Gülşeni Kimdir?

Gülşeniye Tarikatı Nedir? İbrahim Gülşeni Kimdir? Halvetiye tarikatının kollarındandır. İbrahim Gülşeni tarafından ku­ruldu. 1422’de Diyarbakır’da doğan İbrahim Gülşeni, önce kendi çevresinde tahsil ile meşgul oldu, daha sonra da bilgisini artırmak için Tebriz’e git­ti. Orada yöneticilerin dikkatini çek­ti. Tahsil ve terbiyesini ilerletti. Islami ilimleri iyice öğrendi. O yıllarda Halvetiliğin ikinci piri Seyyid Yahya Şirvani’nin halifesi Ömer Ruşeni’nin ünü tüm Azarbeycan’ı tutmuştu. Sul­tan Uzun Hasan’ın kardeşi ldris, bağ­lı olduğu şeyhi Ruşeni’yi Tebriz’e da­vet için İbrahim Gülşeni’yi gönderdi. İbrahim, Ruşeni ile daha ilk karşılaş­masında şeyhin tesiri altında kaldı ve ona bağlandı. Kısa süre sonra da Ruşeni’den hilafet aldı. O sıralarda Erdebil hanedanına mensup Şiilerin pro­pagandaları İbrahim Gülşeni’yi rahat­sız ediyordu. Gülşeni’nin Sünniler üzerindeki etkisini kırmak isteyen Şah İsmail onu hapsettirdi. Öldürülmek üzere iken oğlu Ahmet Hayali ile bir­likte ülkeden kaçarak Diyarbakır’a geldi, kısa süre sonra da Mısır’a gi­dip yerleşti.

İbrahim Gülşeni Mısır’da, yöne­ticilerin de büyük sevgi ve saygısını kazandı. Yavuz Selim’in Mısır sefe­rinden sonra pek çok Yeniçeri Gülşeni’ye intisap etti. Saray ve halk üze­rindeki etkisini kıskanan Mısır Valisi İbrahim Paşa, Şeyhi İstanbul’a gön­derdi. Fakat Gülşeni’nin bilgisinin ve manevi kişiliğinin farkına varan İs­tanbul din bilginleri ve bilim adamları, başta Kemalpaşazade olmak üze­re Nişancı Celalzade Mustafa Bey ve Fenari Muhyiddin Efendiler, Gülşe­ni’nin çevresinde yer alınca düşman­ları herhangi bir hareket yapamadılar.

Kanuni Sultan Süleyman’ın da saygı ve sevgisini kazanan İbrahim Gülşeni İstanbul’da çok ünlendi. Va­azları ile halkı kendine bağladı, alim­lerle yaptığı sohbetlerle de devlet adamlarının, Şeyhülislam’ın saygısı­nı kazandı. Kanuni, yaşlılıktan göz­leri kapanan şeyhi tedavi ettirdi ve gözleri yeniden görmeye başladı. Gül­şeni daha sonra padişahın izniyle Kahire’ye döndü ve 1534’te (112 yaşın­da) orada öldü.

Gülşeni’nin Simurgname, Çübanname, Taiyye Naziresi, Risaletül At var, Pendname gibi eserleri vardır. Gölpınarlı, Gülşeniliğin Halvetilikle Mevleviliği birleştiren bir yol olduğunu söyler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir