Sindirim Nasıl Gerçekleşir? Besinler vücudumuzda kan yolu ile damarlarda taşınır. Besinlerin kana geçebilmesi için çok küçük parçalara ayrılması gerekir. Bu olaya sindirim diyoruz. Sindirim olayında besinler kana geçebilmek için vücuttaki birtakım vücut salgıları tarafından parçalanırlar. Sindirimde görevli yapı ve organlar ile sindirim gerçekleştirilir.
Sindirim, vücudumuzdaki sindirim yapı ve organlarımızla gerçekleşir. Sindirim yapı ve organlarımız; sırası ile ağız, yutak, yemek borusu, mide öğütür, ince bağırsak ve kalın bağırsaktır.
Sindirim, ağızda başlar. Ağızdaki besinler tükürükle karışır sindirim başlar. Ağız boşluğu içerisinde sindirim organlarından dilimiz ve dişlerimiz bulunur.
Dişlerin görevi besinleri küçük parçalara ayırır.
Dilimizin sindirimdeki görevi nedir?
Besinleri ağızda parçalanmasına yardım eden yuvarlayan dişlerin üzerine gelmesini parçalanmasına yardımcı olur ve yutana parçalanan besinlerin iletilmesine yardımcı olur.
Şimdi sindirimde görevli yapı ve organlarımızın görevlerini öğrenelim.
Yutak, dil tarafından itilen yiyecekleri yemek borusuna iletir. Yemek borusu yutaktan mideye kadar olan bölümdür. Yemek borusunun yapısındaki kaslar kasılma ve gevşeme hareketleri ile besinleri mideye iter. Midede besinler toplanır. Mide, kendi salgılarıyla besinleri karıştırır ve kasılma gevşeme şeklindeki hareketleriyle besinleri bulamaç haline getirir. Mideden sonra besinler ince bağırsağa itilir. İnce bağırsakta besinler, salgılarla daha küçük parçalara bölünerek kana geçebilecek duruma gelir. İnce bağırsakta kana geçemeyen besinler kalın bağırsağa gelir. Su ve tuz gibi maddeler en son kalın bağırsakta emilerek kana geçer. Sindirilemeyen maddeler kalın bağırsaktan sonra dışarı atılır.
Sindirim organlarımızın neler olduğunu biliyoruz. Sınıfımıza sindirim yapı ve organlarını gösteren model getirerek bu organları sırası ile gösterelim. Şimdi aşağıdaki resmi inceleyelim ve sindirimde görevli yapı organlarımızı kendi vücudumuz üzerinde gösterelim.
Son Yorumlar