Gün içinde bir çok ses duyar ve bu sesleri ayırt ederiz.Sesler maddelerin titreşimi sonucunda oluşur ve sesin ortamda yayılması ile duyulur.
Farklı ses kaynaklarından çıkan sesler farklıdır.
Titreşim hareketi yapan faklı kaynaklarda çıkan sesler de birbirinden farklı olur.Az titreşim hareketi yapan kaynaklardan kalın ses, çok titreşim hareketi yapan kaynaklardan ise ince ses çıkar.
Maddelerin cinsine göre çıkan sesler değişir.Cam, demir, tahta, kağıtta aynı etki farklı sesler çıkarabilir.Ayrıca aynı madde olsa bile maddelerin şekilleri de sesi değiştirir.Örneğin cam çay bardağındaki karıstırma sesi ile cam kavanozdaki karıştırma sesi farklıdır.
Aynı sesin farklı ortamlarda duyulması da farklıdır.
Sesin şiddeti kaynağına yakınlığına ve uzaklığına bağlı olarak değişir.Ses ortam değiştirdiğinde de farklı şiddetlerde duyulur. katı, sıvı ve gaz ortamlarında çıkan sesleri düşünelim.Örneğin trenin ilerleyişini raya kulağımızı dayadığımızda ya da sesin havada yayılması ile duyduğumuzda aradaki farkı anlayabiliriz.Ortam değişince sesin şiddetinin yanında sesin yayılma hızı da değişir.Tanecikler arasındaki mesafe artıkça sesin yayılması yavaşlar.Buna göre ses en hızlı katı,daha sonra sıvı ve en yavaş gaz ortamında yayılır.
Sesin yayılmasında ortamın yoğunluğu ve sıcaklığı sesin yayılma hızı ile doğru orantılıdır.Yani ortamın yoğunluğu ve sıcaklığı attıkça sesin ortamdaki yayılma hızı da artış gösterir.
Right oni-hts helped me sort things right out.