Posta ve Telgraf Nezaretinin verdiği hizmetler Osmanlı toplum hayatında hangi değişiklikleri ortaya çıkarmış olabilir? 1839 yılında Tanzimat Fermanı’nın ilan edilmesi ile birlikte Osmanlı Devleti’nin Batılı devletlerle ilişkileri yoğunlaştı. Böylece Osmanlı Devleti’nde modern bir posta teşkilatının eksikliği daha fazla hissedilmeye başlandı. Bu eksikliği gidermek amacıyla da 23 Ekim 1840 tarihinde Osmanlı Devleti’nin ilk posta teşkilatı bir nazırlık (bakanlık) olarak kuruldu.
İlk zamanlarda İstanbul-Edirne ve İstanbul-İznik arasında posta hizmeti veren bu nazırlık zamanla yurtdışı ile de posta bağlantısı sağladı.
Osmanlı Devleti 1855 yılında da Telgraf Müdürlüğünü kurarak İstanbul-Edirne telgraf hattını tamamladı ve ilk olarak telgraf haberleşmesini başlattı. Bu hat ilerleyen yıllarda Varna, fiumnu ve Rusçuk üzerinden Bükreş’e kadar uzatıldı. Bir süre sonra da Posta Nazırlığı ile Telgraf Müdürlüğü birleştirilerek Posta ve Telgraf Nezaretine dönüştürüldü.
Bu gelişmeler sonunda, Osmanlı toplumunda haberleşme ve iletişim olanakları artmış, Osmanlı toplumu fikir akımlarından ve batılı akımlardan daha çok ve hızlı etkilenir olmuştur.
Posta ve Telgraf Nezareti Osmanlı ve toplumu için önemli bir atılımdır. İletişim olmadan gelişimin gerçekleşmesi mümkün değildir.
Fena değil