Piramitleri Kim Yaptı?

Piramitleri Kim Yaptı? Mısır piramitlerinin önceleri Mısırlı kölelere yaptırıldığı düşünülmekteydi. Fakat 1990 yılında bir turistin bindi atın sayesinde bulunan bir mezar bu inanışı değiştirmiştir. Turistin atın ayağının girdiği mezar piramitleri yapan ustaya aitti mezarda hiç köle mezarına benzemiyordu. Böyle güzel bir mezarın işçi sınıfından birisine yapılması piramit yapımında çalışanların esir olmadığı sonucuna götürmektedir. Mezar kubbeli, duvarları işlemeli gayet ihtişamlı bir yapıya sahipti. İşçiler gündüzleri piramitlerde çalışıyor, geceleri dinlenmek ve eğlenmek içinde yakınlarda bulunan köylerdeki evlerine gidiyorlardı.

Daha sonra bu mezarın bulunduğu bölgede kazılar yapılmış 250 tane farklı mezar ortaya çıkarılmıştır. Bu mezarın ustabaşına ait olduğunu düşünürsek bu mezarın etrafındaki mezarlar seçkin işçilere ait mezarlardı. Biraz daha uzakta toplu halde bulunan mezardan da normal işçiler olduğu anlaşılmaktadır.

Piramit yapımında ölen herkes için bir mezar yapıldığı anlaşılmaktadır. Bölgedeki kazılarda mezarların giriş bölümlerinde işçilerin işçi statülerini gösteren hiyeroglif yazılar vardır. Mezar inşaatı yöneticisi, mezar inşaatı denetçisi gibi statü belirten ibareler yazmaktadır bu yazılarda, ayrıca mezarlarında ölen kişilerin minyatür heykelleri eşyaları bulunmaktaydı.

Kazıların yapıldığı bu piramitte 200 bin işçinin çalıştığı tahmin edilmektedir. Mezarlardaki iskeletler incelendiğinde omurgalarının çok ağır yüklere maruz kaldığı ortaya çıkmaktadır. Bu çok ağır yükte piramitlerde taş taşıma işinin güçlülüğünü ortaya koymaktadır.
Yapılan bu kazılardan şehir yaşamı hakkında bile bilgiler edinmek mümkün olmuş çünkü kazılarda evlerde bir çok çömlek ve eşyalar bulunmuş, nasıl ekmek yapıldığı nasıl içecek hazırlandığı duvarlara resmedilmiştir.

15 milyondan fazla kireç taşı Gize Piramitlerinde kullanılmıştır. Bu kireç taşları piramitlere 300 metre uzaklıkta bir taş ocağından çıkarılmış, işlenmiş ve kesilmiştir. Taş ocağında yapılan kazılarda da bu bilgiyle örtüşen sonuçlar elde edilmiştir. Dev taş ocağında taşları kesmek için oluklu platformlarda bulunmaktadır.

Keops piramidinin güney tarafında 1954 yılında bir kubbe bulundu bu kubbede kalıntılar incelendiğinde görüldü ki burada bir gemi yatmaktadır. Bu gemi Mısır firavunu Keops’un gemisiydi. Parçalar buradan alındı ve 13 sene süren yoğun çalışma sonucunda bütün parçalar birleştirilerek yılda 300 bin kişinin ziyaret ettiği bir müze eseri ortaya çıkarılmıştır. Dünyanın es eski gemisi olan bu gemi tamamı ser ağacından yapılmıştır. Daha sonraları başka gemilerde bulunmuştur ama gemiler tarihi değerini kaybetmemeleri ve bozulmamaları için yerlerinden çıkartılmamıştır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.