Namazın hazırlık şartlarının önemini açıklayan bir kompozisyon yazınız. Namaza başlamadan önce ve namaz esnasında uymamız gereken bazı şartlar vardır. Bunlara “namazın farzları” denir. Namazın farzlarından biri eksik kaldığında kıldığımız namazı tekrarlamamız gerekir. Bu şartların toplamı on ikidir. Altısı namaza hazırlıkla diğer altısı ise namazın kılınışı ile ilgilidir. Bu şartlar, toplumda “namazın dışındaki farzlar ve namazın içindeki farzlar” şeklinde de isimlendirilir.
Namaz, Yüce Allah’ın huzuruna çıkmamız, onunla aracısız konuşmamız demektir. Nitekim Peygamberimiz, “Namaz kulun Rabb’i ile konuşmasıdır.” buyurmaktadır. Böylesi önemli bir ibadet için bazı hazırlıkların yapılması gerekir. Bu hazırlıkların başında ise abdest gelir.
Namaza hazırlık şartlarından en önemlisi temizliktir. Yüce Allah’ın huzuruna çıkacak kimse bedenini, elbisesini ve namaz kılacağı yeri temizlemelidir. Abdest alarak beden temizliği yapmış oluruz. Aynı zamanda Rabb’imizin huzuruna çıkmak için kendimizi ruhen de hazırlamış oluruz. Bu nedenle namaz kılacak kimsenin
abdestli olması şarttır.
Akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış her Müslümanın bazı özel durumlarda boy abdesti alması Allah’ın bir emridir.
Cünüplükten temizlenmek için ve kadınların özel hâllerinin son bulması durumunda boy abdesti almak gerekir. Bunların dışında da Sevgili Peygamberimiz boy abdesti almayı öğütlemiştir. Özellikle cuma ve bayram gibi özel günlerde boy abdesti almak sünnettir.
Temizlik şartının yanında, namaz kılmanın gerektirdiği gibi örtünmek ve kıbleye dönmek de vardır. Namaz kılmak islamın temeli olduğu için O ibadeti yapabilmenin gerektirdiği şartlar da o kadar önemlidir.
ödv me çok yaradı sitenize tşkkr edrm 🙂
Namazın hazırlık şartlarını anlatan çok iyi bir kompozisyondu çok sağolun.
Çok işime yaradı çok teşekkür ederim
Cook Teşekkürler
çok güzel çok teşekür ederim
Ya o kadar uzun ki yazmak istemiyorum (yazmaktan nefret ederim ama yazı yazmak hikaye vb. şeyler yazarım severim yani) ama çokta faydalı ne yapacağım ya!!!
Çok güzel sağolun