İngiliz fizikçisi (Salford, 1818-Sale, Cheshire, 1889),
Sanayici bir ailenin çocuğu olan james Prescott joule çok genç yaşta, aileye ait bira fabrikasının sorumluluğunu üstlendi; ama, içindeki bilimsel araştırma tutkusunun giderek ağır basması nedeniyle yirmi yaşında, bira fabrikasının yönetimini bırakıp İngiliz fizikçisi Dalton’un öğrencisi oldu, gazların özellikleri üstüne yaptığı laboratuvar çalışmalarında ona yardım etti. Daha sonra magnetizma konusunda incelemeler yapmaya başladı, bir elektrik motoru buldu ve magnetik doyma olayını ortaya çıkardı. 1841’de sürekli bir elektrik akımının geçtiği bir iletkenden çıkan ısı miktarıyla ilgili yasayı buldu. Bu durumda, elektrik enerjisi tümüyle ısı enerjisine dönüşmekteydi; W ile gösterilen ısı enerjisi, iletkenin R direnciyle, akımın İ şiddetinin karesiyle ve akımın geçiş süresiyle orantılıdır: W = Rİ2t. Bu formülde W joule, R ohm, İ amper olarak, t ise saniye cinsinden belirtilir; bu yasa günümüzde joule yasası olarak bilinir ve buna denk düşen olay da joule olayı diye tanınır, joule, bu buluşundan sonra kalorinin mekanik eşdeğerini saptamaya çalıştı: Bu inceleme için düşündüğü deneyler arasında en ilgi çekici olanları, bir yandan, sıvıların (su, yağ, cıva, vb.) dönen paletler yardımıyla hareketi için gereken mekanik enerjinin ölçülmesi, öte yandan, çıkan ısı miktarının bulunması için bu harekete denk düşen sıcaklık yükselmesinin kaydedilmesidir. joule böylece, yapılan işle çıkan ısı miktarının oranının sabit olduğu belirledi ve 1847’de, 1.000 kalorinin üretilmesi için yaklaşık 4.238 joule’a eşdeğer bir mekanik enerjinin harcanması gerektiğini gösterdi (o dönemde enerji birimi joule değil, kilogram-metre denen bir birimdi; bu birim 9,81 joule’a denk düşüyordu). Bu değer günümüzde kabul edilen değerden (4 185, 5 j) pek fazla farklı değildir.
joule’un, enerjinin korunumu üstündeki çalışmaları o dönemin bilginlerince pek iyi karşılanmadı ve sonuçlarının kabul edilebilmesi için araştırıcının on yıldan fazla bir süre direnmesi gerekti.
joule ayrıca, tükel gazların enerjiyle ilgili niteliklerini ve özellikle bir gazın, dış ortamla iş alışverişi olmaksızın genleşmesini inceledi ve tükel bir gazın iç enerjisinin yalnızca gazın sıcaklığına bağlı olduğunu ortaya koydu. 1850’de Royal Society of London’a üye seçilmiş olan joule’un yayımladığı çok sayıdaki inceleme yazısı 1884’de Scientific Papers (Bilimsel Yazılar) adıyla derlendi
joule iş ve enerji birimidir ve uygulanma noktası kuvvet doğrultusunda
1 metre uzağa giden 1 newtonluk bir kuvvetin yaptığı işi gösterir.
1 joule = 10’ erg.
Son Yorumlar