Binalarda Isı Yalıtımı ve Önemi Nedir? Eskimolar, sıcaklığın yaklaşık –70°C olduğu bölgelerde kardan yapılmış iglo denen evlerde yaşamaktadırlar. Eskimolar, bu evlerin içinde bir mum yakarak üşümeden yaşayabilmektedirler. Bunun nedeni ne olabilir?
Bunun sebebi iyi bir yalıtımdır. Kardan yapılmış duvarlar en iyi yalıtımı sağlıyor. İçerideki ısı dışarı çıkamıyor.
Eskimoların soğuktan korunmak için kar kullanmaları size şaşırtıcı gelebilir. Oysaki eskimolar, farkında olmadan bilimsel bir yöntem kullanmaktadırlar. Eskimoların kullandığı yöntem ise ısının yayılmasını engellemektir. Kar, kötü bir ısı iletkeni yani ısı yalıtkanıdır. Eskimolar, evlerinin içindeki ısının yayılmasını en aza indirerek sıcak bir yaşam alanı oluşturmaktadırlar.
Eskimoların yaşadığı kadar soğuk ortamlarda yaşamamaktasınız. Buna rağmen evlerinizde konforlu bir sıcaklıkta yaşamak istersiniz. Kışın sıcak, yazın ise serin ortamları tercih edersiniz. Bunu sağlamak için evlerinizde neler yapabilirsiniz?
Yaşadığınız evler, iglolar kadar basit yapılı değillerdir. Bu nedenle evlerinizde içerideki ısının dışarı çıkabileceği ya da dışarıdaki ısının içeri girebileceği birçok farklı nokta bulunur. Kapılar, pencereler, duvarlar, çatı, havalandırma kanalları, tesisat boruları, toprakla temas eden bölümler gibi yerlerden ısı yayılabilir. Isı kışın içeriden dışarı, yazın dışarıdan içeri doğru hareket eder. Kışın sobayı yaktığınızda içeride ısınan hava yükselecektir. Bu havanın yerine soğuk olan hava almak isteyecektir.
Evin dışarıya temas eden duvarları ısıyı dışarıya iletilecektir. Camlar da ısıyı aynı şekilde dışarıya iletecektir. İçerideki sıcak hava dışarı iletildikçe, evin sıcaklığını korumak için daha uzun süre soba yakılması gerekecektir. Bu durumda yakıt için hem daha çok para harcanacak hem de ülke kaynakları israf edilmiş olacaktır. Sizce, bu durumun yaşanmaması için neler yapılmalıdır?
Ev ve iş yerlerinde kullanılan yalıtım malzemeleri enerji tüketimini azaltır. Bu yalıtım, doğal kaynakların tüketilmesini önler, doğanın dengesini korur. Doğal kaynakların tüketiminin azalması ülke ekonomisine katkı sağlar. Isı yalıtımı sayesinde, daha az yakıt daha az kullanılacak ve atmosfere daha az karbondioksit ve zararlı gaz yayılacaktır. Bu sayede sera etkisi azaltılacak ve küresel ısınma önlenmiş olacaktır. Binalarda yapılan yalıtım, enerji tasarrufu sağlar. Enerji tasarrufu sayesinde, rahat ve konfordan vazgeçmeden enerji verimli şekilde kullanılacak ve israf edilmeyecektir.
Binalarda ısı yalıtımı yapılırken malzemeler kullanılacak yerin özelliğine göre seçilir. Örneğin binaların dış kısımları rüzgârın, yağmurun, soğuğun, güneş sıcaklığının etkilerine maruz kalmaktadır. Bu nedenle dış cephe yalıtımında dayanıklılık dikkate alınmalıdır. Bir yangın tehlikesine karşı yanmaz ısı yalıtım malzemeleri tercih edilir. Cam yünü, zor alev alma özelliği yüzünden çatı yalıtımında tercih edilmektedir.
Yalıtım malzemeleri tercih edilirken kullanım ömrü, yanma özelliği, yoğunluğu gibi özelliklerine dikkat edilir. Ayrıca kullanılan yalıtım malzemeleri çevreye zarar vermemeli ve ekonomik olmalıdır.
teşekkürler çok sade ve detaylı bir makale olmuş