Kayıngiller (Fagaceae) ailesinden bitki.
Kaygan gövdeli, parlak yapraklı damarlarının altı ve kenarları hafif tüylü bir ağaç olan kayın (Fagus), başlıca temsilcileri huş ağacı (Betula), kızılağaç (Alnus),fındık ağacı (Corylus), gürgen ağacı (Carpinus), kestanö ağacı (Castanea)ve meşe ağacı (Çuercus) olan Fagales takımından tırtılsılar (Amentales) grubunun örneğidir. Meyvesi kayın kozalağıdır; dört çenetli bir kabuğun içinde sivri köşeli üçgen biçiminde bir ya da iki tohum bulunur. Yaprakların tabanında pullu ve her yıl dökülen kulacıklar vardır. Çok erken olan çiçeklenme, yapraklar oluşur oluşmaz başlar. Fagus cinsi tümü de Kuzey yarıkürede bulunan on kadar türü kapsar.
Kayın özellikle kireçtaşlı, hafif topraklarda yetişir. Çok gölge verir ve bu yüzden ormanaltı bitkileri yalnızca kendi türünün fidelerinden oluşur. Ağaç kesimi, koşulları çok değiştirir ve kestane ağaçlarının gelişmesinin kayınların ortadan kaldırılmasıyla sağlandığı düşünülebilir. Kayın, odunu için ve süs bitkisi olarak yetiştirilir; en çok arananları erguvan kırmızısı renginde olan çeşitleridir. Dalları yerlere sarkan kayınlar da vardır.
Kayın ağacının ömrü yaklaşık 120 yıl sürer. Kuzey yarıküreye özgü bir ağaç olmakla birlikte, Güney yarıkürede, farklı ama kayma çok benzeyen Nothofagus cinsi özellikle Yeni Gine, Yeni Zelanda, Avustralya ve Güney Amerika’da yetişir; çeşitli türler genellikle çok kokuludurlar.
Kullanım Alanları
Meyvesi yağ bakımmdan zengin olduğu için (tohum ağırlığının beşte birine yakını yağdır) özellikle hayvan yemi olarak kullanılır. Bununla birlikte kayın, özellikle odunuyla ünlüdür. Oldukça ağır ve sert olan odunu kolayca işlenir ama yüzeyinin görüntüsü pek güzel sayümaz. Daha çok masa ya da iskemle ayağı gibi küçük parçaların yapımında kullandır. Açık havada bırakılırsa, iki yüda çürür; buna karşüık, işlendikten sonra meşeden daha dayanıklı hale gelir. Kayın odunu çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra demiryolu tabanlıkları gibi büyük parçaların yapımmda da kullanılabilir. İşlemlerin pahalıya mal olması ve kırılma olasılığı nedeniyle çatı yapımmda az kullanılır. Kaym odununa mantar yerleşebilir; bu da odunun değerini azaltır. Kaym, ayrıca yakacak olarak da kullanılan en iyi odunlardandır.
Son Yorumlar