Yurdumuzda Görülen İklimler nelerdir? Geniş bir bölgede uzun yıllar boyunca değişmeyen ortalama hava olaylarına iklim denir. Yurdumuzda görülen iklim türleri 3 ana grupta toplanır Karadeniz iklimi, Akdeniz iklimi ve Karasal iklim. Karasal iklim İç Anadolu, Güney Doğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Trakya’nın iç kesimlerinde görülür kendi aralarında biraz farklılık ta göstermektedirler. Marmara Bölgesinde de üç iklim tipinin de özelliklerini gösterir bir geçiş iklim tipi vardır.
İç Anadolu bölgesinde hangi iklim tipi görülmektedir? Bu iklimin özelliklerini söyler misiniz?
Bu sorunun cevabı altta karasal iklim başlıklı konudadır.
Karasal iklim
Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Yaz ayları kısa, kış ayları ise uzundur. Diğer bölgelere göre yükseltisi fazla olan Doğu Anadolu Bölgesi’nde ülkemizin en şiddetli kışlarının görülmesine neden olur. Kar yağışı ve don olayları ile bu bölgede sıkça karşılaşılır. Yağışlar genellikle ilkbahar aylarında görülür. yüksekliği fazla olan bölgelerde yaz ayları yağışlıdır ve bu nedenle de buralarda yeşeren gür otlar yani çayırlar görülür. Genellikle bu iklim tipinde bahar aylarında yeşeren otlar, yaz aylarında görülen kuraklık nedeniyle sararır. Bozkır denilen bu bitki örtüsü karasal iklimle anılır.
Karadeniz iklimi
Her mevsim yağışlıdır. Yazları serin, kışları ılık geçer.Yağışlar en fazla sonbaharda en az da ilkbaharda görülür. Ülkemizde güneşli gün sayısının en az görüldüğü Karadeniz bölgesinde etkilidir. Bölge genelde bulutludur. Doğal bitki örtüsü ormandır.
Akdeniz iklimi
Yazları sıcak ve kuraktır. Uzun süren Yaz mevsimine karşın, kışlar ılık, yağışlı ve kısa sürelidir. Yağışlar ile en çok kış aylarında karşılaşılır. Yağmur yağışının çok görüldüğü bu iklim tipinde az da olsa kar yağışı ile de karşılaşılabilir. Doğal bitki örtüsü maki denilen zakkum, koca yemiş, defne gibi bodur ağaç topluluklarıdır.
Kara iklimi Yoruldum be aramaktan yok kara iklimi
Sen Karışma selen onlar bulur??
Karasal iklimi kastediyorsun sanırım. Konuda karasal iklim de var.