Arkeologların Keşfettiği İnsan, İnsana ait olduğu kabul edilen çeşitli iskelet parçalarının bulunması, bu türün ortaya çıkışını düşünülenden çok daha eski çağlara götürmüştür.
Kutsal kitaplarda, yeryüzündeki bütün canlıların Tufan’da boğularak öldüğü yazılıydı. XVIII. yy’da, suların çekilmesiyle toprağa gömülü kalan insanlar arandı. Fosilleşmiş kemiklerin peşine düşüldü. Bu araştırmalar sırasında birçok taş alet gün ışığına çıkarıldı. Giderek, özellikle Boucher de Perthes’in çabalarıyla bu aletlerin insan yapısı olduğu kesinleşti. Üstelik bu aletlerin, yeryüzünden çoktan silinmiş olan hayvan türlerinin fosilleşmiş kemikleriyle aynı çağdan kalmış olduğu anlaşılıyordu. Böylece, Cuvier gibi bazı bilim adamlarının bütün itirazlarına rağmen, insanın, çok daha önceki jeolojik çağlarda da var olduğu düşüncesi, kanıtlanmış oluyordu.
Artık bu ilk aletlere şekil veren insanın kemiklerini bulmak kalıyordu. 1856 yılında Almanya’daki Neander Vadisi’nde keşfedilen Neandertal kafatası, tepesinin çok yüksek ve kaş kemerlerinin çok iri olması nedeniyle patolojik bir örnek olarak değerlendirilmişti. Bu kafatası 1864 yılına kadar unutuldu. O tarihte Kingen, bu kafatasının, bugün bildiğimiz insandan farklı bir türe ait olduğunu saptadı ve türe Homo neandertalensis (Neandertal insan) adını verdi. 1908 yılında Fransa’da, Chapelle-aux-Saints’de, bir Neandertal insanına ait, neredeyse eksiksiz bir iskelet bulundu.
1860’lardan itibaren araştırmalar ve bulunan insan fosilleri birbirini izledi. 1868 yılında CroMagnon insanı gün ışığına çıkarıldı. 1891 yılında ise Hollandalı E. Dubois, Endonezya’da Cava Adası’nda, evrimin kayıp halkası olarak kabul edilen ve insanın tarihinin çok eskilere dayandığını kanıtlayan maymun adamı, Pithecant hropus erectus’u keşfetti.
Yaklaşık 100 yıldan beri dünyanın dört bir köşesinde yapılan çeşitli kazılarla, insanoğlunun kökenini daha iyi belirlemek ve daha eski çağlara dayandırmak olanağı elde edildi. Nihayet 1974 yılında Doğu Afrika’da, en az üç milyon yıllık bir ön insanın, Lucynin iskeleti ortaya çıkarıldı.
Son Yorumlar