Yaşadığınız yerde hangi halk oyunları oynanıyor? Kıyafetleri nelerdir?

Yaşadığınız yerde hangi halk oyunları oynanıyor? Halk oyunu oynayanların kıyafetleri nelerdir? Zengin bir kültüre sahip ülkemizin hemen her yöresinde farklı halk oyunları oynanıyor.

halk oyunları kıyafetleri

Halk oyunları milletimizin duygu, düşünce ve davranışlarını sergileyen kültürel değerlerimizden biridir. Oyunlar konularını doğadan toplumsal olaylardan ve günlük yaşamdan alır. Oyunlarda kullanılan giysilerde doğanın etkilerini ve güzelliklerini görmek mümkündür.

Çaydaçıra: Elazığ yöremizde düğünlerde oynadığımız başlıca oyunlardandır çaydaçıra. Her iki elde mumlu bir tabakla yürütülen zarif bir göstergedir.

Horon: El ele tutuşarak kemençe eşliğinde oynadığımız bir oyundur. Baştan ayağa dalgalanma figürleriyle fırtınalı Karadeniz’in zorlu yaşamını yansıtır.

Hora: Edirne yöremizde el ele, tutuşarak oynadığımız bir oyundur hora. Bu halk oyunumuza davul zurna eşlik eder. Oyunumuzun en önemli özelliği sık sık yinelenen yere ayak vurma figürüdür.

Halay: Bitlis’te yaygın olarak oynanan bir oyunumuzdur. Birçok yörede de rastlanan figürleriyle ağır bir oyundur.

Karşılama: Trakya yöresine özgü bir oyundur. Karşılamayı, geleneksel kıyafetler içinde, ellerinde bir mendil bulunan oyuncular karşılıklı dizilerek oynarlar

Zeybek: Cesareti, yiğitliği, mertliği simgeleyen zeybek, özellikle Ege Bölgesi’nde oynanır.

Kaşık Oyunları: Tahta kaşık ile oynanan hareketli oyunlardır. İç Anadolu ve Ege Bölgeleri’nde yoğun olarak
oynanır.

Kafkas: Ülkemizde, özellikle Kars, Iğdır, Ardahan çevrelerinde akordiyon eşliğinde çevik ve hızlı figürlerle oynanır.

Bar: Özellikle Erzurum ve çevresinde davul eşliğinde oynanan bar, grup halinde ve en az beş kişi ile oynanır. Bar oyunları mertlik, yiğitlik ve kahramanlık duygularını sembolize eder.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.