İngiliz ressamı ve gravürcüsü (Londra, 1697-Londra, 1764).
On beş yaşında bir kuyumcunun yanına çırak olarak giren William Hogarth, kitap resimlemeleri için bakır üstüne gravür yaparak işe başladı; ilk şövale resmi çalışmaları, edebi konulu kompozisyonlardan oluşuyordu. 1731’de, o günlerde moda olan bir tiyatro oyunundan esinlenerek yarattığı Dilenciler Operası (The Beggar’s Opera) adlı tablosuyla büyük başarı elde etti; Hogarth’ın bütün yaşamı boyunca süren tiyatroya düşkünlüğü, en ünlü tuvallerinden biri olan Richard III Rolünde Garrick (1745) adlı yapıtının da esin kaynağı oldu. XVII. yy. Hollanda portre sanatından kaynaklanan “konuşanlar portresi” geleneğini izleyen Hogarth, canlı ve dolaysız üslubunu kabul ettirmeyi bildi; bu doğrultuda gerçekleştirmiş olduğu en ünlü yapıtı, Altı Hizmetçi Başı’dır; ressam bu yapıtında, anlık bir ifadeyi tuvale aktarmış gibidir. Kaçıcı olanı yakalamadaki ustalığım, en iyi portrelerinde (Captain Thomas Coram, Mrs Elizabeth Şalter, 1744) ve özellikle yapımıyla Frans Hals’ı anımsatan şaşırtıcı Karidesçi Kadın adlı yapıtında görme olanağı vardır.
Bütün bu yapıtlara karşın, ressam, gerçek virtüözlüğünü modern anlayıştaki ahlak konularını işlemede göstererek İngiliz toplumunun törelerini, Svvift’in İngiliz edebiyatında yaptığı gibi yergili bir biçimde eleştirdi. İşlediği temalar birçok bölümden oluşur; bunlardan ilkinde (Kibar Bir Fahişenin Yaşamı [A Harlot’s Progress; altı tablosunun yapımına 1731’de başlandı] mutsuz bir köylü kızın öyküsü anlatılır. Hogarth, çok sayıda estampla yaygınlaşmış olan kompozisyonlarında, Daniel Defoe’ nun çağdaş bir romanından esinlenmiş gibidir.
1735’te bir başka çevrim oluşturduğu görülür: Bir Düzenbazın Yaşamı (A Rake’s Progress). Bu yapıtta da şarap ve kadına düşkünlüğün insanları nelere sürükleyebileceği anlatılır. Hogarth’ın 1743’e doğru gerçekleştirdiği Gözde EvJilik’te, parası için aşağı tabakadan bir kadınla evlenen zengin bir düzenbaz konu edilmiştir. Tablolardan her biri ayrıntı ve telmihler açısından son derece zengindir.
Bütün bu yapıtlarda, sanatçı katı gerçekçiliğiyle acıklı bir.hava (Kontun Ölümü) yaratmayı bilmiştir, bu yanıyla da Goya ve Daumiergibi usta ressamların sanatının habercisi sayılır.
Son Yorumlar