Tarımda bilinmesi gereken önemli konulardan birisi Vegetatif üremedir. Vegetatif nedir kısaca bu size bu yabancı gelen terimin açıklamasını yapalım. Bitki üretiminin en temel unsurlarından birisidir. Genellikle süs bitkilerinin yani çiçeklerin üretiminde bu yöntem kullanılmaktadır. Çiçek üreticileri Vegetatif üretimini etkili bir şekilde kullanarak bitkilerin çoğaltılmasını ve üremesini bu yöntemle sağlamaktadırlar. Bitki üreticileri bu yöntemi sıklıkla şu şekilde kullanmaktadırlar. Bitkinin yaprağı, kökü, dalı, rizom gibi parçalarını alarak başka bir yere dikilmesi veya çillendirilmesi ile yapılmaktadır. Bunu birçok kişi kendi evinde de kullanmaktadır. Özellikle çiçeklere karşı ilgisi olan annelerimiz bir yerde gördükleri çiçekleri kendi evine de almak için bir parça dalını alarak evinin bir köşesinde toprakla bütünleştirme yöntemi ile üremesini sağlamaktadırlar. Uygulanan bu yöntem sayesinde alınan bir parça dal farklı bir yerde üretilir ve yine farklı üretimlerde yan çoğalması için kök sürgünü denilen uygulamaya yöntemini kullanmaktadırlar. Kısacası Vegetatif yöntem kullanılarak yeni bir bitki oluşturulmaktadır. Alınan parçalar eşliğinde oluşturulan bitki daha sonrasında çoğaltılabilir duruma gelmektedir.
Vegetatif Üremenin Tarım Açısından Uygulanma Yöntemi
Tomurcuklarından faydalanılarak üremesinin yapılması; Bitkinin ana gövdesinden ya da gövdenin haricinde oluşan bir bölgeden yeni dallar vererek üremesidir. Tarım dalında ilerleyen kişilerin sıklıkla gördükleri konulardan birisidir.
Bölünerek Bölünme; Bitkinin daha doğrusu tek gövdeli bir bitkinin bir dalının kopartılarak alınması sonucunda üretilme aşamasına getirilmesidir. Alınan parça farklı bir toprak üzerinden yaşamına devam ettirilme sürecidir.
Jenerasyon Üremesi; Yenilenme olarak nitelendirilebilir. Çok hücreli canlılarda gözlemlenen bir durumdur. Kertenkeleler bu duruma büyük bir örnektir. Kertenkelenin kuyruğunun kopması sonucunda kuyruk yeniden bir canlı kertenkele haline dönüşmez. Ancak kertenkelenin kuyruğunun kopması sonucunda kuyruk eksikliği kendisini yenileyecektir. Bu duruma Jenerasyon yani yenileme üremesi denilmektedir. Tarım açısından da büyük bir öneme sahiptir.
Vegetatif Üremenin Tarım Açısından Önemli!
Bir bitkinin tohumunun haricinden üretiminin yapılmasıdır. Dal, yaprak gibi parçalar farklı bir alanda toprağa dikilerek elde edilir. Tarım açısından önemini ise bir örnekle açıklayabiliriz. Çilek üretimi yapan bir çiftçinin, çileklerin üremesini sağlamak için sürekli olarak fide ya da tohumu toprağa dikmesine gerek yoktur. Çileğin dallarının toprakla temas etmesi durumunda kendi kendine çoğaldığını görebiliriz. Bir başka örnek ise; söğüt ağacını düşünün, söğüt ağacının bir dalını kopararak toprağa dikmemiz durumunda yeniden bir söğüt ağacı elde edebiliriz. Tarım açısından Vegetatif üremenin önemi oldukça önemli olup bu üreme yöntemi sıklıkla kullanılmaktadır.
Son Yorumlar