Urartu Uygarlığı Kısaca

Urartular Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da devlet kurmuşlardır. Başkentleri olan Tuşpa (Van) kentidir. Urartular, MÖ 8-7. yüzyıllarda en parlak dönemini yaşamış ve krallıkla yönetilmiş. Devlet, eyaletlere ayrılmış ve her eyaletin başında bir vali görev yapıyormuş.

Urartular Türkçeye çok benzer bir dil ve çivi yazısı kullanmışlar. Bu dilde, köklere ekler getirilerek sözcükler türetilirmiş. Bunun yanında günlük hayatta, Hititlerinkine benzer resim yazıları da kullanmışlardır. Urartuların, çok tanrılı bir inanışları vardı. Bu tanrıların içinde en önemlisi, savaş tanrısı Haldi idi. Haldi’nin kutsal sayılan arabasıyla orduların önünden gittiğine inanılırdı.

Urartular, özellikle mimarlıkta çok ileri bir düzeye ulaşmışlardır. Bu dönemde Doğu Anadolu’da kayalar oyulmuş, muhteşem kaleler, saraylar, tapınaklar, su tesisleri yapılmıştır. Urartular, hayvancılığın yanı sıra ova ve akarsu boylarında tarım yapmışlar, bunun için birçok sulama kanalı ve gölet inşa etmişlerdir.

Elde edilen buluntular içerisinde tunçtan yapılmış, çeşitli amaçlara hizmet eden küçük diskler de bulunmaktadır. Bu disklerin
en sık kullanıldığı yerler, süslü atların koşum takımlarıdır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.