Ülkemizdeki doğal anıtları (Slaytı) İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız.

Sınıf arkadaşlarınızla altışar kişilik gruplar oluşturunuz. Ülkemizdeki doğal anıtları İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız. Her bir grup, bir doğal anıt belirleyerek bu anıtın tanıtımını yaptığı bir slayt gösterisi hazırlasın. Hazırladığınız slaytları sınıf arkadaşlarınız ile paylaşınız.

Örnek olması açısından biz kapadokya ile ilgili bir slayt hazırlayacağız. Ülkemizde çok güzel doğal anıtlar vardır ki, sizin her hangi birisi için de bir çalışma yapabilirsiniz.

Ülkemizdeki doğal anıtlardan kapadokya slaytı

Kapadokya doğal anıtı, Bölgedeki, Hasandağ, Erciyes dağı ve Güllüdağın lav ve küllerinin püskürttüğü alanda, yumuşak tabakaların milyonlarca yılda yağmur ve rüzgar aşındırması ile ortaya çıkmış doğal güzelliktir.

kapadokya slaytı1

Bu yöredeki illerimiz, Nevşehir, büyük bir kısmı bu ilimizde olmakla birlikte Kırşehir, Aksaray, Niğde ve Kayseri illerine yayılmış bir alandır.

kapadokya slaytı2

Bu yöre Kapadokya, tarih ile doğanın bütünleştiği eşisiz bir yerdir. Doğa olayları Peribacalarını oluştururken, insanlar bu bacaların içine evlerini, kiliselerini yaparak medeniyetler oluşturmuşlardır. Kapadokya’nın Hititlerle yazılı tarihi başlar. İpek yolunun da önemli bir yerlerinden biri olmuştur.

kapadokya slaytı3

Kapadokya adı Persler’den gelir. Persçede anlamı güzel atlardır. Kapadokya bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunlar, Hititler, Frigler, Lidyalılar, Romalılar. Bir dönem Romanın Eyaleti durmundadır.

kapadokya slaytı4

11. ve 12. yüzyıllarda Kapadokya Selçukluların sonrada osmanlıların eline geçer Kapadokya bölgesi sorunsuz bir döneme girer.

kapadokya slaytı5

Yağmurlar çatlaklardan sızıp yumuşak tüfü aşındırmaya başladı. Isınan ve soğuyan hava ile rüzgârlar da oluşuma katıldı. Böylece sert bazalt kayasından şapkaları bulunan koniler oluştu. Bu değişik ve ilginç biçimli kayalara halk bir ad yakıştırdı: “Peri bacası”.

kapadokya slaytı6

Bölge günümüzde turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Avanos, Ürgüp, Göreme, Akvadi, Uçhisar veOrtahisar Kaleleri, El Nazar Kilisesi, Aynalı Kilise, Güvercinlik Vadisi, Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak Yeraltı Şehirleri, Ihlara Vadisi, Selime Köyü, Çavuşin, Güllüdere Vadisi, Paşabağ-Zelve belli başlı görülmesi gereken yerlerdir. Kayalara oyulmuş geleneksel Kapadokya evleri ve güvercinlikler yörenin özgünlüğünü dile getirirler.

kapadokya slaytı7

Kapadokya’yı eskiden ev olarak kullanıyorlardı. Bu yüzden şimdi kalıntılar çıkartılıyor. Bunlar tarihi eser olarak koruma altına alınıyor.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.