Ülkemizde ihtiyacımızı karşılayacak kadar çıkarılan madenler hangileridir?

Tuz: Tuz deniz ve göllerin yanı sıra, yer altında oluşan kaya tuzu yataklarından da elde edilir. Ülkemizde tuz, en çok Tuz Gölü’nden elde
edilir.

Bor minerali: Zenginliği yönünden Türkiye dünyada 1. sıradadır. Bor minerali en çok jet ve roket yakıtı, sabun, deterjan, kâğıt ve çeşitli elektronik araçların yapımında kullanılır.

Boksit: Alüminyum cevheridir. Alüminyum, motorlu araçlar, elektronik ve kimya sanayisi ile mutfak eşyası yapımında kullanılır.

Krom: Türkiye’de en çok çıkarılan madendir. Demirin sertleştirilmesinde ve paslanmaz çelik elde edilmesinde kullanıldığı için demir-çelik
sanayisinin önemli ham maddesidir

Taş kömürü: Maden kömürü de denilen taş kömürü enerji kaynağı olarak değeri yüksek olduğundan demir çelik fabrikalarında demirin eritilmesinde kullanılır.

Bakır: Kolay bir iletken olduğu için özellikle elektrik ve elektronik sanayisinde kullanılır. Rezervi en zengin olan yer Elâzığ-Maden’dir. Türkiye’de elde edilen bakır madeninin yarısı buradan çıkarılır. Dış ülkelere ihraç edilir.

Linyit: Türkiye’nin hemen her yerinden çıkarılır. Mesken ve iş yerlerinde yakıt olarak tüketildiği gibi elektrik enerjisi (termik santral) üretmek
için santrallerde kullanılır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

  1. Çok sağol, teşekkürler. Sanki kitabımı sen basmışsın gibi… Bütün kitaptaki soruları harfi harfine yazmışsın.Tekrar teşekkürler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.