1: Ilıman iklim kuşağında yer alması: Türkiye kuzey enlemleri 36-42 paraleleri arasında olduğu için orta kuşakta yer almaktadır. Orta kuşağın özelliği çok net ayırtedilebilir iklim özelliklerinin görülmesi. Kutplarda sürekli kış olmakta, Ekvatorda sürekli yaz olmakta bu iki noktanın ortasında her iki iklim tipi de görülmektedir. Kışlar kutuplar kadar soğuk olmasa da kar yağışı görülmekte ve belirgin bir kış mevsimi görülmektedir.
2: Üç tarafın denizlerle çevrili olması: Deniz etkisi kıyılarla iç kesimlerin iklim özelliklerini ayırmaktadır. Anadolu’nun iç kesimleri kışı ve yazı daha şiddetli yaşamakta fakat Akdeniz kıyıları kışlar ılıman geçmektedir.
4: Yer şekillerinin farklılık göstermesi: Türkiye’de dağlar, ovalar, akarsular, göller bulunmakta bu yer şekilleri de iklim özelliklerini farklılaştırmaktadır.
5: Ortlama yükseltisinin fazla olması: Yükseltinin arttığı yerlerde hava soğukluğu artmakta, kış şartları daha çetin geçmektedir. İç Anadolu bölgesi Akdeniz Bölgesine göre daha soğuktur fakat yükseltiden dolayı aynı enlemde olmasına rağmen Doğu Anadolu Bölgesi daha soğuktur. Bursa’da hava şartları ılıman geçmekte iken, hemen yanındaki Uludağ’dan 6 ay kar kalkmamaktadır.
3. nerede
gerçekten çok yararlı çok değil bir tuşta bütün istediğin bilgilere ulaşabilirsin
harika
çok güzel bir site bu site sayesinde örnek öğrenci oldum
bencede ama daha kısası olabilirdi