Türkiye’de farklı iklimlerin görülmesinin sebepleri neler olabilir? Aşağıdaki Türkiye iklim haritasında da görüldüğü gibi, Türkiye’de farklı iklim tiplerinin yaşanmasında denizlerin etkisi büyüktür. Denizlerin ılımanlaştırıcı etkileri vardır.
Denizlerin etkilerini sınırlayan dağların kıyıya paralel uzanmalarıdır. Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında dağlar kıyıya paralel uzanarak kıyılarla iç kesimlerin iklimlerinin farklılaşmasına etki etmektedir.
İklime etki eden diğer bir faktör yükseltidir. Yükseklik arttıkça hava sıcaklığı düşmektedir.
Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe iklim şartlarının, sıcaktan soğuğa doğru değiştiğini öğrenmiştiniz. Buna göre Türkiye’nin Ekvator’a yakın olan güney kıyılarında hava daha sıcakken ülkenin kuzey kıyılarında hava
daha soğuk olur. Bununla birlikte Karadeniz Bölgesi’nde ülkenin iç kesimlerine göre daha ılık iklim özellikleri görülür.
Akdeniz ikliminin özelliği: Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Kar yağışı ve don olayı çok az görülür. Bitki örtüsü makidir. Yani iğne yapraklı ve kısa boylu ağaçlardır.
Karadeniz ikliminin özelliği: Her mevsim yağışlıdır. Denizin etkisine bağlı olarak yazlar ılık, kışlar az soğuk geçer. Doğal bitki örtüsü ormandır.
Karasal İklimin özelliği: Yazlar sıcak ve kurak, kışlar sert ve uzun geçer. En fazla yağış kış mevsiminde, en az yağış yaz mevsiminde görülür. Bitki örtüsü bozkırdır.
Son Yorumlar