Türk bestecisi (İstanbul, 1869- İstanbul, 1945).
Babasını ve annesini küçük yaşta yitirdiği için ablası ve eniştesi tarafından yetiştirilen Halit Lem’i Atlı, Fatih Askeri Rüştiyesi’nde okurken, on iki yaşında sesinin güzelliğiyle dikkati çekti ve Hafız Yusuf Efendi’den şarkı meşk etmeye başladı. On dört yaşına geldiğinde, eniştesinin konağındaki müzik toplantılarına katılan Hacı Arif Bey ile tanıştı ve ondan esinlendi. 1884’te sözleri Reşit Mümtaz Paşa’ya ait olan karcığar makamında ve ağır aksak usulündeki ilk şarkısını (Hüsnüne etvar-ı nâzrn şan senin) besteledi. 1885’te de sözleri Mahmut Celalettin Paşa’ya ait olan hicazkâr, ağır aksak şarkısını (Penbelikle imtizaç etmiş tenin) gerçekleştirdi. Çok güzel olan bu şarkı, Lem’i Atlı’nın iyice tanınmasını sağladı ve kendisi de değerli bir besteci olan Mahmut Celalettin Paşa, Lem’i Atlı’yı himayesine aldı. Fatih Askeri Rüştiyesi’ni bitirdikten sonra yirmi yaşmda Dahiliye Nezareti Mektubi Kalemi’ne (İçişleri Bakanlığı Özel Kalemi) kâtip olarak giren, bu arada Takvim-i Vekayi (Resmi Gazete) yazarlığına atanan, 1894’te de Zaptiye Nezareti Mektubi Müdürlüğü (İçgüvenlik Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü) başkâtibi olan Lem’i Atlı, Bolahenk Nuri Bey, Hacı Faik Bey, Rifat Bey, Kadıköylü Hanende Ali Bey, Hacı Kirâmi Efendi, Leon Hancıyan gibi bestecilerden şarkı meşk ederek müzik alanında kendim yetiştirdi. Otuz sekiz yaşında memurluğu bırakarak bütünüyle müzik çalışmalarına yöneldi.
Besteciliği
Ünlü bestecilerden şarkı meşk etmek dışmda ciddi bir müzik eğitimi görmeyen, hatta nota bile öğrenmeyen Lem’i Atlı, şarkılarım nota bilen müzikçilere yazdırttı. 500’den fazla yapıt bestelediği söylenirse de, zamanında notaya alınmadıklarından pek çoğu unutulmuştur. Elde bulunanların sayısıysa 170’tir.
Müzik uzmanları tarafından yeni-klasik (neo-klasik) Türk müziği okulunun son temsilcisi olarak gösterilen Lem’i Ath’nın şarkılarının çoğu son derece zevkli, müzik değeri yüksek bestelerdir. Melodi yapısı ve prozodi düzgünlüğü şarkılarının en belirgin özelliklerindendir.
Son Yorumlar