Bitkisel olarak üretimi kısıtlayan ve bitkilerin hastalık gibi durumları ile bitkilerin korunması işlemine tarımsal mücadele denilmektedir. Bu mücadele sırasında biyolojik, kimyasal ve fiziksel mücadele türleri bulunmaktadır. Öte yandan tarımla uğraşan kişiler kendi tercihlerine göre bu mücadele yöntemlerinden birine başvurarak bitkilerini korumaya çalışmaktadır.
Biyolojik mücadele
Biyolojik olaylar doğa ile etkileşim durumlarıdır. Biyolojik mücadele konusunda çok geniş ya da çok kısa tanımlar yapılabilmektedir. Yalın bir şekilde tanımlamak gerekirse hastalıklarla olan savaşta yine canlı öğelerin kullanılmasıdır. Farklı bir değiş ile doğal düşmanlar kullanılarak, hastalık yapan ya da zarar veren popülasyonların baskı altı alınmasına biyolojik mücadele adı verilmektedir. Bu doğal düşmanlar bazen patojenlerin etkisini azaltan ve ona karşı bir etkiye sahip olan mikroorganizmalardır.
Diğer mücadele yöntemleri yerine neden biyolojik mücadele tercih edilir?
Yan ve art etkileri bulunmamaktadır. Bu mücadele türünde kullanılan yöntemlerde insan, hayvan, bitki ya da yararlı organizmalar için herhangi bir zarar verme durumu bulunmamaktadır. Bununla birlikte zararlılar bağışıklık oluşturma gibi bir durumları yoktur. Bu durum oldukça büyük bir avantajdır. Devamlı etki de bulunmaktadır. İlk tesirden sonra neredeyse hiçbir uğraş gerektirmeden kendi kendisini tekrar edebilmektedir. Kimyasal ya da fiziksel mücadele de bu durum sürekli olarak yapılması gerekmektedir. ilk etapta biraz masraflı olmasına rağmen uzun süreli etkisi sayesinde masraflar iyice azalma durumuna gelmektedir.
Biyolojik mücadele de kullanılan yöntemler
Biyolojik mücadele yönteminde bitkiler için tehlike oluşturan gerek mikrop olsun gerek zararlı canlılar olsun her birine karşı önlem alınmaktadır.
İlk yöntem olarak predatör olarak adlandırılan zararlı böcekleri yiyenler kullanılmaktadır. Parazitoid adı verilen canlılar zararlı böceklerin larvalarına yerleşerek ergin dönemlerinde beslenmeye başlayan parazit canlılardır. Patojenler bitkiler için zararlı olan böcekleri hastalandıran mikroorganizmalardır. Vektör gele olrak taşıyıcı anlamına gelmektedir. Patojenin diğer zararlı canlılara taşınması için kullanılan böceklere verilen isimdir.
Bu yöntemler ile biyolojik mücadele sağlanmaktadır. Çevresel açıdan bakıldığında belirli bir döngü bulunmakta olup aşırı kullanımı olması halinde yine bitkiler için kötü sonuçlanabilmektedir.
Biyolojiye iyi calis sinafda birinci olby