Sürtünme olmasaydı yaşantımızda olabilecek değişiklikler. Fen bilimleri bilim kültür yayınları 49. sayfa etkinliği, Aşağıdaki soruların yanıtlarını çeşitli kaynaklardan araştıralım. Edindiğimiz bilgilerden yararlanarak bu soruların yanıtlarını noktalı yerlere yazalım. İlginç bulduğumuz bilgileri sınıfta arkadaşlarımızla paylaşalım:
1. Sürtünme olmasaydı yaşantımızda ne gibi değişiklikler olurdu?
sürtünme kuvvet günlük yaşamımız için her zaman hareket zorlaştırıcı veya engelleyici bir kuvvet değildir. Bazı olayları gerçekleştirmek veya işleri yapmak için sürtünme kuvvetine ihtiyacımız vardır. Kırmızı ışıkta otomobilimizi durdurmak veya bisikletimizi yavaşlatmak için frene basarız. Fren yaparak tekerlek ile fren pabuçları arasındaki sürtünme kuvvetini artırırız ve güvenli bir şekilde aracımızı durdururuz.
Kışın araba lastiklerine takılan zincirler, lastiğin yola temas eden yüzeyini daha pürüzlü bir hale getirir. Böylece buzlu ve karlı yollarda arabaların kayması engellenmiş olur.
sürtünme kuvvet sayesinde yürüyebilir, yazı yazabilir, cisimleri tutabilir ve daha pek çok şeyi yapabiliriz. sürtünme kuvvet olmasaydı bunları yapamazdık.
2. Sürtünme hangi durumlarda ve nasıl artırılır? Buna ilişkin önlemler nelerdir?
Islak yüzeylerde ve merdivenlerde kullanılan kaydırmaz bantlar pürüzlü yüzeyleri ile sürtünmeyi artırdığı için kayma nedeniyle yaşanabilecek olası kazaları önler. Kaleci eldivenlerinin iç yüzeyi topu daha iyi tutabilmek için pürüzlü yapıdadır.
Fren arızaları nedeniyle kazaların meydana geldiği eğimli karayollarında yapılan kaçış rampaları, kazaları önleyici bir rol oynamaktadır. Kaçış rampalarında bulunan kum, çakıl ve mıcırlar sürtünme kuvvet nedeniyle aracın durmasını sağlamaktadır.
3. Sürtünme hangi durumlarda ve nasıl azaltılır? Buna ilişkin önlemler nelerdir?
Makineler çalışırken içlerindeki hareketli parçalar birbirine sürtünür ve zamanla aşınır. Bunu önlemek için birbirine temas eden parçalar yağlanarak sürtünme kuvvet azaltılmış olur.
Ülkemizde düzenlenen geleneksel yağlı güreş müsabakalarında güreşçiler vücutlarına zeytinyağı sürerler. Güreşçilerin yağ nedeniyle birbirlerini tutmaları zorlaştığından yağlı güreş, büyük güç ve ustalık gerektiren bir ata sporumuzdur.
Fatih sultan Mehmet, İstanbul’un fethi sırasında yollara yağlanmış tomruk ve kalaslar döşetip gemilerle toprak arasındaki sürtünme kuvvetini azaltıp Osmanlı donanmasındaki gemileri karadan denize indirmiştr.
Dinamometre nin hassasiyeti cinsine kalinligina ve uzunluguna baglidir
Emel Konumuz sürtünmenin olmadığı bir dünyada hayatımıza etkileri ve sürtünmenin arttıralacağı ve azaltılacağı durumlardır. Ayrıca dinamometre ile ilgili bilgiler için teşekkür ederim.
Gerçekten çok sağolun sizin sayenizde ösevimi bitirebildim . Teşekkürler .
Pardon yanlış yazmışım ödevimi bitirdim .
bu 5. sınıf bilim ve kültür yayınlarının tasarladığı ikinci ünitenin bir sayfasında bulunan etkinlik
sağolun sizin sayenizde ödevimi bitirebilidm
Bu sorular sırasıyla meb 5. sınıf fen bilimleri 49. sayfada var