Su Halden Hale Girer Suyun Havada Girdiği Haller Nelerdir? Pencereye doğru gidelim ve dışarıdaki havayı gözlemleyelim. Bugün dışarıda nasıl bir hava var? Böyle havalarda hangi kıyafetleri giydiğimizi belirleyelim. İklimin insan Faaliyetlerine etkisinde gördüğümüz gibi burada hava olaylarını daha detaylı göreceğiz.
Kıyafetlerimizi giyerken niçin hava şartlarını göz önüne alırız?
Kıyafetlerimizi giyerken hava soğuk ve yağışlı ise kalın şeyler eğer daha soğuk ve kar yağışı da varsa daha kalın şeyler eldivenler giyeriz. İyi ve sıcak havalarda daha ince ve kısa kollu giysiler giyeriz.
Havalar soğuduğunda çevremizdeki su birikintilerine ne olmaktadır?
Havalar çok soğuduğunda çevremizde olan su birikintileri donmakta buz olmaktadır.
Havalar ısındığında su birikintilerinde neler olur?
Güneşli havalarda bu su birikintilerin azaldığını ve yok olduğunu görürüz
Yağmur, kar, dolu, buz, sis ile ilgili neler biliyorsunuz? Yağmur, kar, sis gibi hava olayları hangi mevsimlerde daha çok olmaktadır?
Yağmur daha çok ilkbahar, yaz, sonbahar mevsimlerinde, dolu ve sis ilkbahar ve yaz mevsiminde, kar ise kış mevsiminde görülür.
Gökyüzünü koyu gri renkli bulutlar kapladığında bu çoğunlukla yağmurun habercisidir. Yağmur yağdıktan sonra bulutlar dağılınca güneş görülmeye başlar. Güneş kendini gökyüzünde göstermeye başladığında yerdeki su birikintileri giderek küçülmeye başlar. Su birikintilerinin yine yağmura dönüşmek üzere buharlaşarak havaya karıştığını söyleyebiliriz. Bu biçimde havaya karışan suya, su buharı denir. Kar veya buzu eritirseniz su haline geldiğini görürsünüz. Kar ve buzun su olduğunu söyleyebiliriz. Sis, havadaki çok küçük su damlacıklarıdır. Bulutlarda su olabilir.
Yeryüzündeki sular, denizler, göller güneşin sıcaklığı ile buharlaşır. Buharlaşan su, su buharı olur havaya karışır. Su buharı yükseldikçe soğur. Gökyüzünde yükseklerde bulunan soğuk hava içindeki su buharı soğukluğun etkisi ile yoğuşarak küçük su damlacıklarına ya da buz kristallerine dönüşür. Bunlarda bulutları ortaya çıkar.
Su damlacıkları, bulutlarda içinde bulundukları ortamda sürekli hareket eder. Su damlacıklarının bu hareketleri sırasında birbirleriyle çarpışır birleşir ve giderek bunlar büyük su damlacıkları olur. Daha soğuk bir hava tabakası ile karşılaşınca bulutun içinde artık tutunamayacak kadar büyüyüp ağırlaştığı için yeryüzüne yağmur olarak düşer.
Yağmurdan başka yağış şekli olup olmadığını düşünelim.
Soğuk havalarda, bulutlarda, aşırı soğumuş su damlacıkları ve buz kristalleri karışık halde bulunur. Buz kristallerine, aşırı soğumuş su damlacıkları temas ettiğinde hemen donar. Donan su damlacıkları diğer buz kristallerine yapışarak büyür ve kar taneciklerini oluşturur. Bu kar tanecikleri bulut içerisinde tutunamayacak kadar büyüyüp ağırlaştıklarında kar olarak yeryüzüne düşer.
Otomobil kullananlar, karanlığın dışında başka hangi durumlarda farlarını yakarlar? Bunun sebebinin ne olabilir?
Hava su buharı içeriyorsa buna nemli hava denilmektedir. Nemli hava yeryüzüne yakın yerlerde soğuduğunda yoğuşma olur. Bu yoğuşma sonucunda su damlacıkları havada asılı kalır. Bu olaya sis diyoruz.
Son Yorumlar