solunum sistemi hastalıkları olan grip, nezle, zatürre ve bronşitin nedenlerini araştıralım.

En sık karşılaşılan solunum sistemi hastalıkları olan grip, nezle, zatürre ve bronşitin nedenlerini araştıralım. Araştırma sonucu elde ettiğimiz verileri kullanarak solunum sistemi hastalıklarından korunmak için neler yapabileceğimizi tartışalım. 

Gribin ve nezle nedenleri, Bir tür virüsün (influenza virüsü), solunum yollarına yerleşip, burada çoğalarak neden olduğu, hastanın hapşırması ya da öksürmesi sonucu başkalarına geçen, bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs, vücuda girdikten 1-2 gün sonra hastalığın belirtileri görülmeye başlar. Yerleştiği yerde çoğalmaya başlar. Daha sonra başka yerlere de yayılır ve bütün vücudu etkiler.

Zatürre ve bronşit nedenleri, zatürre bakteri, virüs ve nadiren parazitlerin neden olduğu akciğer enfeksiyonu olarak tanımlanır. Akciğerde meydana gelen bu enfeksiyon, alveol adı verilen havayla dolu küçük akciğer keseciklerine iltihap hücrelerinin birikmesine ve yine bu alana kan damarlarından gelen serumun dolması şeklinde ortaya çıkan, daha çok küçük çocuklarda, ileri yaştakilerde ve kronik bir hastalığı bulunan kişilerde daha ağır seyreden ve bazen ölümle sonuçlanabilen ateşli bir hastalıktır. İçleri serum sıvısı ve iltihap hücreleri ile dolan, yani hava içeriğini kaybeden alveoller solunum işlevlerini yerine getiremezler.

Zatürreye neden olan bakteriler, yakın temas sonucu, solunumla beraber vücuda alınır. Üst solunum yollarında, burun ve ağzın birleştiği yerde yerleşip çoğalırlar. Burada gruplar halinde yer alırlar. Kalabalık yerler, kapalı alanlar, insanların toplu halde yaşadığı okullar, askeriye ve yurtlar zatürrenin bulaşma ihtimalinin fazla olduğu yerlerdir. Salgın şeklinde ortaya çıkabilir fakat soğuk algınlığı kadar bulaşıcı değildir. Bulaşması için en uygun ortam bir arada yaşayan ailedir. Özellikle küçük çocuklar arasında yaygındır.

solunum sistemi hastalıklarından korunmak için

Solunum sisteminde dışarıdan alınan havadaki virüs ve bakteriler yüzünden hastalıklar oluşur. Solunum sisteminde nezle ve grip, verem, kabakulak, difteri (kuşpalazı), boğmaca gibi bulaşıcı hastalıklar ile astım, bronşit, zatürre, akciğer kanseri, gırtlak kanseri gibi hastalıklar görülür. Bu tür hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Bu kuralları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Havası temiz yerlerde bulunulmalıdır. Toz ve mikroplardan uzak durulmalıdır.

Alkol, sigara, uyuşturucu kullanılmamalıdır. Bu tür maddeler, solunum güçlüğüne, akciğer kanserine ve kalp krizine yol açar.

Burundan nefes alınmalıdır. Ağızdan alınırsa ısınma, nemlenme, temizlenme olmaz.

Havadaki nem oranı yeterli olmalıdır.

Terli iken üşütülmemelidir.

Tükürük, balgam gibi salgılarla çevre kirletilmemelidir.

Vereme karşı BCG aşısı yaptırılmalıdır.

Yemek yerken konuşulursa gırtlak yemek borusunu kapatıp soluk borusunu açar ve yenilen besinler soluk borusuna kaçıp soluk borusunu tıkayabilir. Bu nedenle yemek yerken konuşulmamalıdır.

Solunum sistemi hastalıkları genellikle bulaşıcıdır. Dolayısıyla solunum sistemi hastalığı olan insanlardan uzak durmak gerekir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.