Soba ve doğalgaz zehirlenmeleri nedir? Bundan korunmak için alınması gereken önlemler nelerdir? Araştıralım. Araştırmalarımızdan elde ettiğimiz verileri kullanarak bir poster hazırlayalım. Hazırladığımız posteri sınıfta sunalım. Tüm posterler sınıfta sunulduktan sonra okulda poster sergisi düzenleyelim.
Isınma amaçlı kullanılan fosil yakıtlarından kömürün yanması ile oluşan karbon monoksit gazının ortama yayılması zehirlenmelerin temel nedenidir. Ayrıca sobadan çıkan dumanın ters hava akımından dolayı bacadan geri dönmesinden kaynaklanan zehirlenme olayları da meydana gelmektedir. Bunlara ek olarak doğalgaz kaçaklarından kaynaklanan yine ölümcül zehirlenme olayları yaşanabilmektedir.
Zehirlenmelere neden olan karbon monoksit; renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirli bir gazdır. Karbon monoksitten kaynaklanan zehirlenmeler; kapalı ortamlarda açık unutulan ocaklardan, bacası çekmeyen sobalardan, düzenli bakımı yapılmayan bacalardan, kombi ve şofbenlerden sızan gazlardan meydana gelir. Soluduğumuz hava ile vücudumuza giren bu gaz kana karışır ve oksijen alımını engelleyerek zehirlenmeye neden olur. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa sürede tıbbi müdahâle yapılmazsa ölümle sonuçlanabilir.
Evlerde ısınma ve sıcak su elde etmek amacıyla kullanılan ve kombi adı verilen araca aittir. Doğal gaz ile çalışan bu aracın baca bağlantıları standartlara uygun yapılmadığında karbonmonoksit zehirlenmesine yol açabilir. Benzer şekilde soba ve şofben gibi araçların da hatalı kullanımları zehirlenmelere neden olabilir.
Böyle bir tehlikeden korunmak için neler yapılması gerektiğini biliyor musunuz? Aşağıda soba ve baca zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemler listelenmiştir. Listeyi inceleyiniz.
• Soba, kombi, şofben gibi araçların boru bağlantılarının sızdırmaz olmasına dikkat edilmelidir.
• Bacalar düzenli olarak temizlenmelidir.
• Kombi, şofben gibi araçların kurulumu uzman kişilerce yapılmalıdır.
• Kombi, şofben gibi araçların periyodik bakımları ihmal edilmemelidir.
• Isınma amaçlı kullanılan soba vb. araçlar yatak odalarında bulundurulmamalıdır.
• Sobanın içindeki yakıtın tamamen yanması sağlanmalı ve bu gerçekleşmeden yakıt eklenmemelidir.
• Sobanın kurulacağı mekân yeterli havalandırmaya sahip olmalıdır.
Ťeśeķķùŕĺeŕ