Sindirim Sisteminde Görevli Yapı ve Organlar
Gün boyu aç kaldığınızı düşününüz. Bu durumda davranışlarınızda ne gibi değişiklikler gözlemlersiniz? Kan şekeri düşer metobolizma yavaşlar, bu sebeple de hareketlerimiz yavaşlar. Enerjimiz düşer. Sinirli oluruz. Beyin açlık sinyalleri gönderir. Neden beslenme ihtiyacı duyarsınız? Doku ve organlarımızı oluşturan hücrelerin, canlılığını sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerji, besinlerden karşılanır. Besinler vücudumuzda enerjiye dönüşünceye kadar sindirim sisteminden geçer Hücrelerin besin maddelerini kullanabilmesi için besinler hangi hâle kanda taşınabilecek kadar küçük parçalara bölünmelidir. Tükettiğimiz besinlerin kana karışabilecek hâle gelmesini sağlayan yapı ve organların tümüne sindirim sistemi adı verilir.
Aşağıdaki şekili inceleyiniz. Verilen yapı ve organlardan hangilerinin sindirim sisteminde görevli olduğunu belirleyiniz ve bunları listeleyiniz. Bu yapı ve organların vücudumuzda bulundukları yerleri şekilden faydalanarak bulunuz.
Karaciğer ve safra kesesinin, sindirim sisteminde görevli organlar olup olmadığını ve nedenini tartışınız. Karaciğer ve safra kesesi isndirim sisteminde görevli yardımcı organlardır. Çeşitli asit ve enzimlerle kimyasal sindirime yardımcı olurlar.
Yukarıdaki şekilde, sindirim sistemimizde görevli yapı ve organlar ağız, yutak, gırtlak, yemek borusu, mide, incebağırsak, kalın bağırsak ve anüstür. Bu yapı ve organlar birbirine açılan farklı genişlikteki kanallara benzetilebilir. Bu kanal yapısı içinde yer almayan karaciğer ve pankreas ise salgıladığı salgılarla sindirime yardımcı olan organlardır.
Son Yorumlar