Sindirilmiş besinlerin kana karışması nasıl gerçekleşir? Sindirilen besin maddeleri hücrelere nasıl taşınır? Kana karışamayan besinlere ne olur?
Besinlerin kimyasal sindiriminin tamamlanması ile parçalanmış besin içerikleri kana karışabilecek duruma gelir. Besin içerikleri ince bağırsağın iç yüzeyinde yer alan ve villus (tümür) adı verilen çok sayıdaki ince, kabarcık şeklindeki çıkıntılar yardımıyla emilerek kana karışır (Şekil 1.3). Moleküllere parçalanmış besinlerin emilerek kana geçmesini sağlaması nedeniyle villuslar önemli bir görev yapmaktadır.
İnce bağırsakta villuslar tarafından emilerek kana karışan sindirilmiş besin, su, mineral ve vitaminler damarlar yardımıyla karaciğere taşınır. Karaciğer, karmaşık yapıdaki molekülleri parçalayarak kullanılabilir veya depolanabilir molekül hâline getirir. Kullanılabilir moleküller kan yoluyla hücrelere gönderilir. Zararlı moleküller ise bazı işlemlerden sonra vücuttan atılmak üzere böbreklere gönderilir. Kullanılabilir moleküllerin vücudun ihtiyacından fazlası depo edilir.
İnce bağırsakta sindirilmeyen besin artıkları, su, mineral ve vitaminler kalın bağırsağa geçer. Su, mineral ve vitaminlerin bir kısmının emilimi kalın bağırsakta gerçekleşir. Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılmayan bölümü ise anüs yoluyla dışkı olarak vücuttan dışarı atılır. Böylece ağız yoluyla alınan besinlerin sindirimi tamamlanmış olur.
Son Yorumlar