Ses yalıtımı için geliştirilen teknolojik ve mimari uygulamalara örnekler veriniz. Günümüzde, teknolojik gelişmeler ve nüfus artışı nedeniyle artan gürültü, yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Gürültüyü önleme yollarından biri akustik düzenlemelerdir. Şehir planlamacıları, mimarlar, yapılarda akustik özelliklere dikkat ederler.
Ses Yalıtımı ve Akustik Mimari Örnekleri
Akustik, sesin özelliklerini inceleyen bir bilim dalıdır. Akustik ile uğraşan bilim insanları ve mühendisler, gürültünün azalması için farklı cisimlerin sesle etkileşimini araştırır. Sesle ilgili araştırmalar daha iyi iletişim araçları ve bina tasarımları için kullanırlar.
Gezdiğiniz tarihi alanlarda akustik yapılar, dikkatinizi çekmiştir. Antalya’daki Aspendos Antik Tiyatro’su bu duruma örnek yapılardan biridir. Bu tiyatronun sahnesindeki fısıltılı bir konuşma bile en arkadaki seyirci tarafından duyulabilmektedir.
Bir başka akustik özelliklere sahip tarihi yapı ise Mimar Sinan’ın yaptığı Süleymaniye Camii’dir. Mimar Sinan, cami içindeki sesin iyi yayılması ve duyulması için harika bir teknik kullanmıştır. Bunun için mimaride içinde sesin en iyi çoğaldığı kubbeyi uygulamıştır. Akustik özellikleri artırmak amacıyla kubbe köşelerine ve eteklerine içi boş 50 cm boyunda 64 adet küp yerleştirmiş ve bunlarla iyi bir ses elde etmiştir. Ayrıca, zeminde, sesi yansıtmak için tuğlalarda boşluk bırakmıştır. Böylece Süleymaniye, harika bir akustiğe sahip olmuştur.
Günümüzde de tiyatro, sinema, konferans konser salonları gibi yerler yapılırken ses ile ilgili özellikler dikkate alınmaktadır. Bu yerler, akustik özellikleri sayesinde değer kazanır. Örneğin, Avusturalya’da Sydney’de (sidney) bulunan opera binası hem görsel hem de akustik açıdan ilgi çekicidir.
1 mikrofon
2 hoparlör
3 televizyon