Birçok kişi tarafından merak edilen bir soru olarak bilinir. Bu sebeple okullarda, özellikle de Kimya derslerinin vazgeçilmez sorularından birisidir. Şimdi Selüloz ve Nişasta aynı formüllerle yapılıyor ancak, insan midesi nişastayı sindirebilirken, Sölülöz’ü sindirmez. Bunu kısaca sizlere anlatalım.
Selüloz Nedir?
İçerisinde karbon, hidrojen ve oksijenin birleşimi bulunur. Aslında organik bir madde diyebiliriz. Saman, Saf Pamuk, Odun ve genç bitkilerde bulunan bir maddedir. Kullanım alanları başta kağıt sanayi olmak üzere kumaş sektöründe de kullanılmaktadır. Hatta Plastik üretiminde etkili bir maddedir. Selüloz analiz edildiğinde içerisinde ortalama olarak karbon ( %44 ), hidrojen ( %6.2 ), oksijen ise (%49 ) olarak görülmektedir.
Nişasta Nedir?
Elde edilme alanları tahıl taneleri, mercimek, bezelye, baklagiller ve patates içerisinde bulunur. Bu bitkilerde oluşma sebebi ise; Yeşil yaprakların havadan aldıkları karbondioksit ve topraktan aldığı su ile bu ikisinin güneş yardımı ile ortaya çıkarılmasıdır. Dünya genelinde bitkilerin üzerinden elde edilen Selüloz ve Nişasta her bitkide kolaylıkla bulunur. Ancak çıplak gözle görmek imkansızdır. Mikroskop yardımı ile bakılarak kendini belli eder. En büyükleri sadece Patatesten elde edilir.
Arasındaki Fark?
Yukarıda her iki maddenin de nasıl elde edildiğini anlattık. Verdiğimiz bilgiler kısa da olsa toprak, hava ve güneş yardımı ile bitkiler üzerinden elde edildiği ortadadır. Ancak Selüloz neden midede sindirilmez? Nişasta neden midede sindirilir? Şimdi önemli konumuza dönelim.
Birisi Midede Sindirirken Diğeri Neden Sindirmez?
Kısaca akıllarda kalması için şunu söyleyebiliriz. İnsan yapısında Selülozu sindirmek için gerekli olan enzimler bulunmadığı için diyebiliriz. Ancak tıbbi açıklaması ise; Her ne kadar yapıları aynı olsa da olaya biyolojik olarak yaklaştığımız zaman her ikisinin de farklı fiziklere ve kimyasalları olduğunu görürüz. İnsanda Nişastaya etki eden enzim, Selüloza etki etmez.
Son Yorumlar