Sakıp Sabancı kimdir? Ülkemize neler kazandırmıştır? Hayatını Araştırınız.

Sakıp Sabancı kimdir? Ülkemize neler kazandırmıştır? Konusunda özet şekilde hazırlanacak, iş adamı olarak katkılarını ve toplumumuza kazandırdıklarını göreceğiz.

sakıp sabancı kimdir

Sakıp Sabancı kimdir?

7 Nisan 1933 tarihinde Kayseri’nin Akçakaya köyünde doğmuş, babası Hacı Ömer sabancıdır. İş hayatına 1948 yıllında Akbank’ta stajyer memur olarak başlamış, burada yazı makinesi ve hesap makinesi gibi araçlar ve bazı fişlerin kesilmesini öğrenmiştir. 

1955 yılında, Bossa un fabrikasına ticaret müdürü olmuştur. Teyzesinin kızı ile 1957 yılında evlenmiş, Bossa Tekstil fabrikasına genel müdür olmuştur.

1967 yılında, Sakıp Sabancı kardeşleri ile birlikte, Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş’yi kurmuş ve yönetim kurulu başkanı olmuştur. Oğlu Metin Sabancı gibi çoculara yardım için 1976 yılında Erol Sabancı Spastik Çocuklar Tedavi ve Eğitim Merkezi ile 1996 yılında Metin Sabancı Spastik Çocuklar ve Gençler Eğitim Üretim ve Rehabilitasyon Merkezlerini kurmuştur.

Sabancı 71 yaşına geldiğinde, 60’ı aşkın şirketi, 30 binden fazla çalışanı, 16 katirilyon aşkın cirosu ile dev şirketler topluluğu olmuştur.

Sakıp Sabacının aldığı ödülleri ve nişanları

Dünyanın başarılı işadamlarına verilen “Altın Merküri” ödülü (1979), Belçika Prensi’nin Atlı Köşk’te takdim ettiği “Belçika Kraliyet Nişanı” (1987), Japon hükümeti tarafından takdim edilen “Kutsal Hazine Altın ve Gümüş Yıldız Nişanı” (1992), Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından takdim edilen “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” (1997), İsviçre-Zürih’teki Avrupa Ekonomi Enstitüsü tarafından takdim edilen “Avrupa Kristal Dünya Ödülü” (1997), Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’nın takdim ettiği “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü” (1999), New York’taki FABSIT Vakfı tarafından verilen “Yılın İşadamı” ödülü (1999), Fransız Hükümeti tarafından takdim edilen “Légion d’honneur Madalyası” (2001), GYTE tarafından verilen “Türk Sanayiine Teknoloji ve Kalite Kazandıran İşadamı”

Sakıp Sabacının yazdığı kitaplar

İşte Hayatım 1986, Para Başarının Mükafatıdır 1985, Gönül Galerimden 1988, Rusya’dan Amerika’ya 1989, Ücret Pazarlığı mı ? – Koyun Pazarlığı mı ? 1990, Değişen ve Gelişen Türkiye 1991, Daha Fazla İş Daha Fazla Aş 1993, Doğu Anadolu Raporu 1995, Başarı Şimdi Aslanın Ağzında 1998, Hayat Bazen Tatlıdır 2001, Sakıpname 2002, Bıraktığım yerden Hayatım, Her Şeyin Başı Sağlık;

Sakıp Sabancı Ülkemize neler kazandırmıştır?

Sabancı vakfını kurarak çok sayıda toplumsal faydalar sağlamıştır. 2006 yılından itibaren Sabancı Vakfı, faaliyetlerini “stratejik hayırseverlik” ekseninde şekillendirerek toplumsal ihtiyaçların giderilmesine yönelik projelere destek vermekle kalmayıp, bu çalışmaları yakından takip ederek sonuçlarını değerlendiren ve değerlendirme sonuçlarını dikkate alarak daha etkin programlar geliştiren bir yapıya kavuşur.

Kadın, genç ve engellilerin sosyal yaşama aktif katılımlarını destekleyen Hibe Programları, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik Birleşmiş Milletler Ortak Programı, toplumsal duyarlılık bilincini yaygınlaştırma amacını taşıyan Fark Yaratanlar Programı ve Filantropi Seminerleri, Vakfın yeni stratejileri doğrultusunda hayata geçirdiği öncü çalışmalar arasında yerini alır.

Kadınlar, Gençler ve Engellileri odak noktasına koyduğu toplumsal farkındalık ve değer yaratan projeleri, Sabancı Vakfı’nın uluslararası bilinirliğini ve prestijini de artırır.

Vakfın stratejilerini uygulamadaki başarısı, Avrupa Vakıflar Merkezi Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmesi ve Raymond Georis Yenilikçi Filantropist Ödülü, Clinton Küresel Vatandaşlık Ödülü, David Rockefeller Köprü Kurucu Liderlik Ödülü ve Business Initiative Directions Uluslararası Kalite Altın Yıldızı Ödülü gibi üst üste alınan ödüllerle uluslararası arenada da teyit edilir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

  1. Güzel ama ben Sakıp Sabancı nın sosyal alanda değil de ekonomik alandan geliştirdiği seyler de olsaymış daha iyi olacakmış neyse yine de ellerinize sağlık çok güzel olmuş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.