Sahur, teravih, mukabele, imsak, iftar ve fitre sözcüklerinin anlamlarını öğreniniz.
Sahurun anlamı
Oruç tutmak isteyen kimseler, ramazan ayında geceleyin şafak sökmeden önce kalkıp yemek yerler. Yemeğin
yenildiği bu vakte sahur denir.
Teravihin anlamı
Teravih namazı, ramazan ayında yatsı namazından sonra ve vitir namazından önce kılınan namazdır. Bu namazın kılınması sünnettir. Çünkü Peygamberimiz bu namazı kılmış, Müslümanlara da kılmalarını öğütlemiştir.
Mukabelenin anlamı
Ramazan ayı boyunca her gün camilerde veya evlerde Kur’an okunur. Bu amaçla toplanan kişilerden biri Kur’an’ı ezbere veya yüzünden okur, diğerleri de onu takip ederler. İşte Kur’an’ın bu şekilde karşılıklı okunmasına mukabele denir. Mukabele okumak Peygamberimizin sünnetidir.
İmsakın anlamı
Sahurda, şafak sökünceye kadar yemek yenilebilir, su ve benzeri şeyler içilebilir. Şafak söktüğünde ise yemeye, içmeye son verilir ve niyet edilerek oruca başlanır. Orucun tutulmaya başlandığı bu vakte imsak adı verilir.
İftarın anlamı
Oruç tutan kimseler, akşam ezanı okunurken oruçlarını açarlar. Buna iftar denir. Oruç tutan Müslümanlar, iftar vaktini heyecanla beklerler. Vakit girince, Allah rızası için oruç tutmanın sevinci ve mutluluğu içinde iftar ederler. İftardan sonra şafağın sökmesine kadar yiyip içmek serbest olur.
Fitrenin anlamı
Fitre, her yıl ramazan ayında yoksullara verilen sadakadır. Bu sadakayı vermek, maddi durumları elverişli olan Müslümanlar için bir görevdir. Fıtır sadakası da denilen fitrenin miktarı, her yıl ramazan ayın da Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenir ve müftülükler aracılığıyla halka duyurulur.
Son Yorumlar