Aşağıda, Rusça yazılmış kimya kitabından alınan bir metin yer almaktadır.
Metni inceleyiniz ve aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Rusça bilmeyen fakat element sembollerini bilen biri metindeki hangi bölümü anlayabilir?
Rusça metinde Rusça bilmeyen element sembollerini bilen bir kişi, 4HCl + MnO2 → Cl2 + MnCl2 + 2H2O bu bölümü okuyabilir.
2. Metinde sembollerle gösterilen kimyasal olayda, kaç madde bileşik oluşturmuştur? Sonuçta kaç farklı madde meydana gelmiştir?
Metinde semboller gösterilen kimyasal olayda, 2 bileşik bir element molekülü ve 2 bileşik ile bağlanmış 1 madde meydana gelmiştir.
3. Kimyasal olayda 121. sayfada verilen tablodaki elementlerden hangileri yer almaktadır?
Kimyasal olayda;
H : Hidrojen
Cl: Klor
Mn: Magnezyum
O: Oksijen
elementleri yer alır.
4. Bu metinde anlatılan kimyasal olay sembollerle gösterilmeyip Rusça anlatılsaydı veya semboller de Rusça olsaydı üstteki sorulara cevap verebilir miydiniz? Buna göre elementleri ortak sembollerle göstermenin ve kimyasal olayları formüllerle ifade etmenin yararlarını tartışınız.
Metin rusçadır ve Rusça bilmediğim için metinde ne yazıldığını herhangi bir araç kullanmadan anlamam mümkün değildir. Metinde anladığım bölüm kimyasal olayın formüle edildiği bölümdür. Bu bölüm evrensel sembollerle ifade edilmeyip, rusça sembollerle ifade edilmiş olsaydı, bu bölümü de anlayamaz bu sorulara cevap veremezdim. Bilim açısından elementleri sembollerle, kimyasal olayları formüllerle göstermek, anlaşılmak ve ilerlemek açısından çok faydalıdır. Semobellerle göstermenin farklı bilim dalları açısından da yararı vardır. Şöyle ki, Demir Fe denildiğinde Demir hangi dille yazılmış olursa olsun, Fe simgesini gördüğü zaman bir kimyacı da bir doktor da bunun demir olduğunu anlayacaktır.
Son Yorumlar