Rus asıllı A.B.D’li dilbilimci (Moskova, 1896-Boston, 1982).
Moskova Üniversitesi’nde İslav filolojisi ve karşılaştırmalı dilbilim alanında öğrenim gördüğü yıllarda, ilerde Rus biçimcileri diye adlandırılacak olan araştırmacılarla bağlantı kuran ve bu topluluk arasına katılan Roman jakobson, 1915’te Moskova Dilbilim Çevresi’nin kurulmasına katkıda bulundu. 1920’de Prag’a yerleştikten sonra, şiir dili (Çek Şiiri Üstüne, 1923) ve İslav dillerinin karşılaştırmalı sesbilgisi (Rusçanın Sesbilimsel Evrimi Üstüne Açıklamalar, 1929) konusunda çalıştı. 1926’da Prag Dilbilim Çevresi’nin kuruluşuna ve çalışmalarına katılıp, 1938’e kadar bu dilbilim kuruluşunun başkan yardımcılığını yaptı. 1938’de Danimarka’ya göç ederek, yeni kurulmuş olan Kopenhag Dilbilim Çevresi üyeleriyle bağlantı kurdu; daha sonra Norveç’e gidip Çocuk Dili, Sözyitimi ve Genel Ses Yasaları (1941) adlı yapıtını yayımladı.
1941’de İskandinav ülkelerinden ayrılarak A.B.D’ne giden jakobson,önce New York’ta, daha sonra Harvard’da, 1957’den başlayarak da Massachusetts İnstitute of Technology’de ders verdi. Dilbilimin aşağı yukarı bütün alanlarına ilişkin çalışmalar yaptı; Sesbilim (ikicilik kuramı); ruhdilbilim (çocuğun dili edinmesi ve sözyitimi sorunları); bildirişim kuramı ile dilin yapısı arasındaki bağıntılar (dilsel işlevler kuramı); şiir dilinin incelenmesi. Araştırmalarını bilim dalları arasında çeşitli ilişkiler kurarak sürdüren jakobson, yarım yüzyılı aşkın bir dönem boyunca, dilbilimsel düşüncenin gelişmesine gerçekten katkıda bulunmuş çok yönlü bir bilim adamıdır.
jakobson’un. inceleme, araştırma, çözümleme türünden çok sayıdaki yazılarının en önemlileri dört cütte toplanmıştır: Selected Writings (I: Phonological Studies; II: World and Language; III: The Poetry of Grammar and the Grammar of Poetry: IV: Slavic Epic Studies) [Seçme Yazılar (I: Sesbilimsel İncelemeler; II: Dünya ve Dil; III: Dilbilgisinin Şiiri ve Şiirin Dilbilgisi; IV: İslav Destan İncelemeleri].
Son Yorumlar