Zirai Mücadelede Neden Kullanılır?
Öncelikle Pestisit nedir kısaca anlatmak istersek eğer; Genel olarak insanların tüketmesi için önlerine sunulan gıdalarda istenmeyen hayvansal bir takım bakteriler ya da bitkilerin gıda üzerinden kaybolması için uygulanan bir işlem olduğunu söyleyebiliriz. Bunun için, alet, metot ya da kimyasal ilaçları örnek verebiliriz. Pestisitler içerisinde redentisit, insektisit, nematosit, herbisit ve fungisit bulundurmaktadır. Bu grupların içerisinde en yaygın olanı ve bilindik olanı ise insektisit olmaktadır.
- İnsektisit; Böcekleri öldüren;
- Algisit; Algleri öldüren;
- Nematisit; Nemotodları öldüren;
- Mollusisit; Yumuşakçaları öldüren;
- Afisit; Yaprak bitkilerini öldüren;
- Fungusit; Fungusları öldüren;
- Bakteritisit; Bakteleri öldüren;
- Herbisit; Otları Öldüren
Zirai Mücadele ise; Özellikle bitkisel gıdaların üretiminde yabancı, istenmeyen olarak kabul etilen bitki içerisindeki bitkinin ortadan kaldırılması için yapılan bir takım çalışmadır. Çünkü istenmeyen bu otlar bitki üretimi için engel teşkil etmektedir. Yapılan veya yapılacak olan bitki üretiminden daha fazla verim alınabilmesi için yapılan bu uygulamaya da zirai mücadele ismi verilmektedir.
Zirai mücadele de kültürel, fiziksel, mekanik, kanunsal, biyoteknik, biyolojik, entegre ve en önemlisi kimyasal mücadele verilmektedir.
Zirai Mücadelede Nasıl Kullanılır?
Yukarıda madde olarak saydığımız bilgilerin kullanımı ile ortaya karışımlar çıkarılmaktadır. Buna göre; bazı ilaçlar ya da karışımlar elde edilir. Amaç ise bitkinin üremesinde ona zarar veren yabancı cisimleri ortadan kaldırmaktır. Bitkiler üzerinde ilaç olarak tabir edilen bu işlemde üretilmesi istenen bitkiye de zarar vermemesi için yeterli dozajda ilaç kullanılması gerekmektedir. Aynı zamanda yanlış bir ilaçlama yöntemi hem yetiştirilmesi gereken bitkiye zarar verir hem de toprağa zarar verebilmektedir.
Son Yorumlar