Toplumumuzda her yıl ramazan ayı boyunca cami veya evlerde mukabele okumaya önem verilir. Mukabele okumanın kökeni de yüzyıllarca öncesine, Hz. Muhammed (s.a.v.) ve vahiy meleği Cebrail’in karşılıklı Kur’an okumasına dayanır. Müslümanlar asırlardır bu uygulamayı büyük bir samimiyetle yaşatmışlardır. Bundan sonra da yaşatmaya devam edeceklerdir.
Ramazan ayı boyunca mukabele esnasında Kur’an’dan her gün bir cüz okunur. Yirmişer sayfadan, her gün bir cüz okunarak ramazan ayı sonunda yaklaşık altı yüz sayfa olan Kur’an-ı Kerim baştan sona okunmuş olur. Böylece Kur’an hatmedilir. Ülkemizde, hatim okunduktan sonra hatim duası yapmak, helva, şeker veya tatlı ikram etmek gelenek hâline gelmiştir.
Üstte yer alan paragraftaki bilgilerden de faydalanarak hatim kavramını tanımlayınız. Hatim: Kelime olarak bitirmek sonuna gelemek gibi anlamalara gelebilen hatim, kullandığımız anlamıyla Kuran-ı Kerim’in başından sonuna kadar karşılıklı veya kendisi tarafından okunmasıdır. Hatim yüzünden okunabileceği gibi ezberede okunabilir.
Son Yorumlar