Paleontolog olduğunuzu ve fosil bulduğunuzu düşünün. Bulduğunuz fosillerden ne tür bilgiler edinebileceğinizi açıklayınız.
Bilimsel araştırmalara göre dinozorların, milyonlarca yıl önce dünyanın her kıtasında yaşayabilen en yaygın hayvan topluluğu olduğu ve daha sonra soylarının tükendiği ileri sürülmektedir.
Fosil bilimciler (paleontologlar) tarafından elde edilen dinozor fosilleri bu bilgiyi doğrulamaktadır. dinozorların soylarının neden tükendiği konusu ise yıllardır araştırılan, fakat var olan bilgilerle henüz tam olarak cevabı bulunmamış bir soru olarak karşımızda durmaktadır. dünyanın bazı yerlerinde, dinozorlarla ilgili vücut ve iz fosillerinin yanında dinozor yumurtası fosillerine de rastlanmaktadır. türkiye’de dinozor fosili bulunup bulunmadığını merak eden deniz, tanıdığı bir fosil bilimciye mektup yazar. Fosil bilimci, deniz’in mektubuna aşağıdaki mektubu yazarak yanıt verir.
Sana bu mektubu yazma nedenim, ülkemizdeki dinozor fosili araştırmalarıyla ilgilidir. Yapılan araştırmalar, bugüne kadar Türkiye’de bulunmuş herhangi bir dinozor fosili olmadığını göstermektedir.
Milyonlarca yıl önce yani dinozorlar yeryüzünde görülmeye başladığı dönemlerde, bugünkü kıtaların tek bir ana kıta gibi olduğu düşünülmekteydi. Türkiye’nin ise o dönemlerde Tetis adı verilen denizin tabanında bulunduğunu görmekteyiz.
Elimizdeki bulgulara göre dinozorların geniş kara parçalarında yaşadığı düşünülmektedir. Bu durumda ülkemizin dinozorların yaşadığı büyük kara parçalarından uzakta olduğunu ve ülkemizde dinazorların beslenmeleri için gerekli koşulların olmadığını söyleyebiliriz. Bu yüzden bu bölgede, karada yaşayan dinozor fosili bulmak çok zordur. Bunun yerine çeşitli deniz canlılarının fosilleri bulunmaktadır.
Unutmadan şunu da söyleyeyim: Dikkat ederseniz bu konuda kesin ifadeler kullanmıyorum. Günümüzde yapılan araştırmalar Türkiye’de dinozor fosilinin olmadığını göstermektedir. Ancak fosil bilimciler çalışmalarına devam etmektedirler. Belki bir gün, bir dinozor fosili bulabilirler.
Son Yorumlar