Alıntıda anlatılan evin özelliklerinden hangilerini tabloda görüyorsunuz? Böyle bir evde yaşamak ister miydiniz? Neden? Osmanlı evlerini bu şekilde anlatan seyyahlar bu evlerde nasıl misafir edilmiş olabilirler?
Osmanlı evinin özellikleri nelerdir?
“Bütün odalarda yarım metre kadar yükseklikte bir divan bulunur ve divanın üzerine halı serilir. Bu bir kanepe türüdür. Kanepenin etrafında da duvara yaslanmış iki sıra minder bulunur. Türkler el sanatlarına düşkünlüklerini en çok burada sergilerler. Bunlar genelde sırma işlemeli ya da beyaz saten üzerine altın yaldızlı nakışlıdır. Hiçbir şey bu kadar canlı ve süslü görünemez. Bu kanepeler ayrıca o kadar rahat ki galiba bundan sonra sandalyede oturamayacağım.
Tavanlar ise hep ahşaptan ve genellikle kakma işlemeli ya da çiçek figürleriyle boyalıdır. Odalar katlanır kapılarla birçok yere açılıyor ve kapıların ardı dolap görevi görüyor, bunlar bence bizimkilerden daha kullanışlı. Pencerelerin arasında eşyalar için küçük raflar var. Fakat burada en çok hoşuma giden şey odanın ortasındaki mermer fıskiyeler. Bu fıskiyelerden dökülen su serinlik veriyor.” Lady Montagu, Şark Mektupları, s. 64-65 (Düzenlenmiştir).
Resimde görülen evde, bir divan, divanın üzerinde halı bulunur ki bu şekilde bir kanepeye benzer. Divanın arakasında duvara yaslı minder var. Minderlerin nakışlı olduğu görülüyor. Renkler çok canlı ve süslü, resimde resmedilen oturan kişiden bu divanların sandalyeden daha rahat olduğu anlaşılıyor. Tavanlar işlemeli ve boyalı olduğu ve odanın ortasında da mermer fıskiye görülmektedir.
Böyle bir evde yaşamak isterdim. Çok rahat ve huzurlu bir eve benziyor. Seyyah da bunu böyle görmüş ki, anlatımı etkilendiğini göstermektedir.
Osmanlı evlerinde seyyahlar evin en güzel odaları olan misafir odalarında misafir edilmişlerdir. Bu seyyahlar Osmanlının misafirperverliğini böylece görmüş oldular.
Son Yorumlar