Osmanlı Beyliği’nin kurulduğu bölgenin coğrafi konumu, bu beyliğin hızla büyüyüp bir devlet haline gelmesinde nasıl bir rol oynamış olabilir? Uç beyliği olması sebebiyle, zayıf düşen Bizans topraklarına hızla büyümüş, Selçuklu Devletinin yıkılması ile birlikte bağımsızlığını ilan ederek, çevresindeki beylikleri kendisine katmıştır.
Osman Bey bağımsızlığını ilan ettiği 1299’dan sonra Bizans üzerindeki baskısını daha da arttırdı. 1302 yılında büyük bir Bizans ordusunu Koyunhisar Savaşı’nda bozguna uğrattı. Bu başarısıyla uçlardaki diğer Türk beyleri arasında öne çıktı.
Moğol baskısından kaçarak batıya doğru göç eden Türkmenler de onun etrafında toplanıyordu. Osman Bey, rahatsızlığı nedeniyle 1320 yılından itibaren beyliğinin yönetimini oğlu Orhan Bey’e bıraktı. Orhan Bey, ilk iş olarak Bursa’yı fethetti ve burayı başkent yaptı. Bizans imparatoru ile yaptığı Maltepe Savaşı’nı kazandı. 1331’de İznik’i, 1337’de de İzmit’i alarak Kocaeli Yarımadası’nın fethini tamamladı.
1345’te ise iç karışıklıklar nedeniyle zayıflayan komşu Karesi Beyliği’ni kendisine bağladı. Osmanlılar bu beyliğin kendilerine katılmasıyla birlikte ilk kez bir donanmaya da sahip oldular. Orhan Bey’in oğlu Süleyman Paşa ve komutasındaki askerler ilk kez bu donanmayla Çanakkale Boğazı’ndan Gelibolu Yarımadası’na geçerek Rumeli’nin fethine başladılar (1353).
Son Yorumlar