Örnek olayda vatandaş sorunu nasıl çözdü? Haklarını nasıl aradı? Araştırmayla haklarının neler olduğunu ve haklarını nasıl arayacağını öğrendi.
Örnek Olayda (valizin kusurlu olması) valizin kusurlu olduğunun farkına varan tüketici Ahmet Bey Yurt dışından dönünce ilk olarak satıcıya başvuruyor. Satıcı ürünü teslim alıyor. (ama bu aşamada tutanak tutmuyorlar.) Bir süre bekliyorlar satıcıdan ses çıkmayınca üretici firmayı arıyorlar. Üretici firma zora sokuyor, ürün tesliminde tutulması gereken tutanaktan bahsediyor ve bu tutanağı istiyor. Üretici valizi sadece tamir edebileceklerini söylüyorlar. Bu hak kaybını gidermek için değilde iyiniyet olduğunu da ifade ediyorlar.
Vatandaş tüketici, valizin tamirini kabul etmiyor, ürünü iade etmek istiyor. Üretici firma bunu kabul etmiyor.
Vatandaşın internetten ve bazı kaynaklardan yaptığı araştırma sonucu haklarını öğreniyor. Tüketicinin korunması hakkında kanunun 4. maddesi açıkça ürünü iade edebileceğini öğreniyor ve haklı olduğunu görüyor.
Hakkını nasıl arayacağını araştırıyor. Hakkını sonuna kadar arıyor. İlk önce tüketici hakem heyetine başvuruyor. Bunun sonucunda Tüketici mahkemesine dava açıyor. Sonunda parasını geri alıyor. Örnek olayda görüldüğü gibi haklarımızın neler olduğunu ve nelere başvurmamız gerektiğini öğrenmeliyiz.
Son Yorumlar