Kısa bir ifade ile bu durumun nedeni gezegende olan madde döngüsüdür. Yani bitkiler havadaki karbondioksiti alarak oksijen haline getirmekte, insanlar ve diğer canlılar ise havadaki oksijeni alarak karbondioksit haline getirmektedir. Öte yandan oksijen ve karbondioksit gazlar dünya üzerinde canlı devamlılığının sağlanması için mutlaka var olması gereken iki gazdır. Çünkü bu gazlar gezegen üzerindeki canlıların, yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için kullanılan enerjinin için kaynak görevi görmektedir. Nefes yolu ile oksijen almak, insanların yaşamsal faaliyetler için oldukça önemlidir. İnsanların tükettiği besinlerin yakılması ve enerjiye dönüştürülmesi için oksijen şarttır. Karbondioksit gazı ise bitkilerin kendileri için enerji sağladığı fotosentez işlemi için oldukça önemlidir. Ayrıca fotosentez ile birlikte bitkiler hem kendileri için enerji üretirken bir yan ürün olarakta oksijen salınımı yapılmaktadır. Bu gazlardan biri olmaması halinde yeryüzünde berin üretimi duracak, solonum gerçekleştirilemeyecek, bitkiler için yaşam alanı olmaması ile birlikte Dünya üzerindeki tüm yaşam ortadan yok olmaya başlayacaktır.
Bu iki gazın birbiri ile olan ilişkisi tam bir döngü halinde ilerlemektedir. Oksijen ve karbondioksit gazlarının bitki, hayvan ya da çevresel etkenler aracılığı ile birlikte birbirine dönüşmesi “Oksijen- Karbondioksit döngüsü” adı ile anılmaktadır. Yani bu döngü yeryüzünde bulunan bütün canlıları kapsamaktadır.
Oksijen- Karbondioksit döngüsünde etkin rol oynayan çevresel faktörlerin başında Güneş gelmektedir. Güneş ışınlarının yaymakta olduğu elektromanyetik dağalar, kendi besinin üretme yeteneği bulunan bitki, alg ve planktonlar gibi canlıların kendi besinlerini üretmelerini sağlamaktadır. Bu işlem bilimsel açıdan fotosentez olarak bilinmektedir. Bununla birlikte fotosentez reaksiyonu için ana maddelerden biri karbondioksit gazının varlığıdır. Bitkiler bu işlem sırasında bir çeşit solunum yaparak havadaki karbondioksit gazını almakta ve reaksiyona sokmaktadır. İşlem sonucunda besin üreten bitki yan ürün olarak ise oksijen salınımı yapmakta olup döngü işlemini gerçekleştirmiş olmaktadır.
Bir diğer önemli çevresel etken ise okyanuslardır. Okyanuslar karbondioksiti, karbonat bileşimi halinde ve gaz halindekinde 50 kat daha fazla bir şekilde depo edebilmektedir. Bu depo edilmiş olan karbondioksit gazını ise kıyılarda yaşayan tek hücreli canlılar fotosentez işlemi için kullanarak havaya oksijen salınımı gerçekleştirirler.
Son Yorumlar