Dünya’nın hangi noktasında olursanız olun bıraktığınız cisimler yerin merkezine doğru hareket eder.
Fıkrada sizce ceviz Nasrettin Hoca’nın başına niçin düşmüştür?
Yerçekim kuvveti cevizi dünyanın merkezine doğru çektiği için cevizle dünya arasında da hoca olduğu için ceviz hocanın kafasına düşmüştür.
Konuyu örneklerle anlatacak olursak yukarıya doğru attığınız top yere düşer. Yukarıda topa bir kuvvet etki etmektedir. Bu etki ile top yere düşer. Bu kuvvet yer çekim kuvvetidir
Bir tepeden ya da eğik düzlem üzerinden bırakılan cisim aşağı doğru yuvarlanır. elimizden bıraktığımız bir şey yere düşer. Bunlar hep yer çekim kuvvetine örneklerdir.
Dinamometrenin ucuna bir kütle asarak bu kuvveti ölçebiliriz
Kütleler bir birine kuvvet uygulamaktadır. Kütlesi küçük olan cisim diğer büyük olan cisme doğru bir çekim kuvveti ile hareket etmektedir. Cevizin kütlesi küçük olduğu için dünya yüzeyine doğru hareket etmektedir. Dünya ile yeryüzündeki kütleler arasındaki çekim kuvvetine yer çekimi kuvveti denir
Yer çekimi kuvveti Dünya’mızdaki bütün kütleler üzerine etki eder. Yer çekimi kuvvetinin yönü, Dünya üzerindeki her noktada Dünya’nın merkezine doğrudur.
Yerden belli bir yükseklikte serbest bırakılan kütleye etki eden yer çekimi kuvveti dengelenmemiş bir Kuvvettir. Yer çekimi kuvvetinin etkisi de diğer kuvvetler gibi dinamometre ile ölçülebilir. Kütleye etki eden yer çekimi kuvveti ağırlık olarak adlandırılır. Dinamometre ile ölçülen değer ağırlıktır. Ağırlık bir kuvvettir ve büyüklüğü dinamometre ile ölçülür. Birimi de newtondur.
Son Yorumlar