Türk ressamı (İstanbul, 1932). İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitiren Necdet Kalay, 1954-1957 yıllan arasmda Güzel Sanatlar Akademisi’nde konuk öğrenci olarak Şeref Akdik ve Haşan Vecih Bereketoğlu’nun yanında çalıştı. İlk çalışmalarıyla, karma sergilere katıldı, 1964’te ilk kişisel sergisini İstanbul’da düzenledi. Daha sonra Ankara ve İstanbul’da sergiler açtı, Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği’nin yönetim kurulunda görev alarak, bu birliğin karma sergilerine resim verdi. 1973’te, Cumhuriyet’in 50. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen yarışmalı sergide başarı ödüllerinden birini kazandı. Aralık 1970-Ocak 1971’de New York’ta düzenlenen Çağdaş Türk Sanatı Sergisi’ne, mandaları konu alan üç tablosuyla katıldı.
Fransa, İtalya, İsviçre, A.B.D., İngiltere, Polonya, Meksika’daki özel ve resmi koleksiyonlarda, Ankara ve İstanbul Resim ve Heykel Müzelerinde resimleri vardır.
Necdet Kalay Sanatı
Geniş ve rahat fırça tuşlarıyla Anadolu izlenimlerini yansıtan Necdet Kalay’ın tabloları, temelde doğa sevgisine dayamr. Işık öğesinin modern bir anlayışla ele alındığı bu resimler, Avrupa’da geç dönem izlenimciliğinin pratik bir sezgi yöntemine dönüştüğü ve modem akademiciliğe yol açtığı bir anlayışla da kolayca bütünleşir. Kendi deyişiyle “figüratif soyut” bir eğilimin ürünü olarak da değerlendirile bilecek olan Necdet Kalay’m çalışmaları, doğa karşısında sürekli bir gözlemden çok, edinilen izlenimlerin bütünsel bir anlatımını, genel bir oluşumunu içerir. İşlek ve hareketli bir palet, renkçiliği amaçlayan özgür bir yorum biçimi, onun resimlerini belirleyen başlıca özelliklerdir.
Son Yorumlar