Günlük namazlar, günün belirli zamanlarında kılınması gereken namazlardır. Allah, akıllı ve ergenlik çağına gelmiş Müslümanların günde beş vakit namaz kılmalarını istemiştir. Bunlar; sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarıdır.
Namaz öncesi yapılması gereken hazırlıklar yerine getirildikten sonra namaz için hazır duruma gelmiş oluruz. Artık namaz kılabiliriz. Namazların kılınışı genel olarak birbirine benzer. Örnek olarak sabah namazının sünnetinin nasıl kılınacağını görelim.
Namaz için ayakta kıbleye doğru yönelinir ve “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya.” diye niyet edilir.
Niyetten sonra erkekler ellerini, başparmakları kulak memelerine değecek şekilde kaldırır ve “Allahü ekber.” diyerek başlama tekbiri alırlar. Kadınlar ise tekbir alırken ellerini omuz hizasına kaldırırlar.
Erkekler ellerini göbek hizasında, sağ el sol bileği kavrayacak şekilde bağlar, kadınlar ise sağ ellerini sol elin üzerine koyarak göğüs üzerinde tutarlar.
Ayakta iken “Sübhâneke” duası, ardından “Eûzü besmele” çekilerek “Fâtiha” suresi ve sonra da kısa bir sure ya da birkaç ayet okunur.
Okuma bittikten sonra eller yana salınır. “Allahü ekber.” denilerek rükûa eğilinir. Rükûda üç kez “Sübhâne Rabbiye’l-azîm.” “(Ey yüce Rabb’im sen bütün eksikliklerden uzaksın.) denir. Sonra “Semiallahü limen hamideh.” (Allah kendisini öveni işitir.) diyerek rükûdan doğrulunur. Ayaktayken “Rabbena leke’l-hamd.” (Rabb’imiz şükür sanadır.) denir.
Ardından “Allahü ekber.” denilerek secdeye gidilir (Fotoğraf 2.13). Secdede alın, iki elin arasında yere konulur. Secdede üç kez “Sübhâne Rabbiyel-â’lâ.” (Yüce Rabb’im sen her türlü eksiklikten uzaksın.) denilir. Sonra “Allahü ekber.” denilerek baş kaldırılır ve oturulur. Ardından aynı şekilde ikinci secde yapılır. “Allahü ekber.” denilerek ayağa kalkılır, eller bağlanır. Böylece birinci rekât tamamlanıp ikinci rekâta başlanmış olur.
İkinci rekâtta ayaktayken besmele çekilir, “Fâtiha” suresi ve kısa bir sure ya da birkaç ayet okunur. Okuma bitince birinci rekâtta olduğu gibi “Allahü ekber.” diyerek eğilinir. Önce rükû sonra da secde yapılır. Rükû ve secdelerde yine aynı dualar okunur, ikinci secdeyi yaptıktan sonra bu kez ayağa kalkılmaz, oturulur.
Otururken erkekler sağ ayağını dik, sol ayağını ise yatık tutarlar. Kadınlar ise her iki ayaklarını sağ tarafa yatık tutarlar. Sırasıyla “Tahiyyât”, “Allâhümme Salli”, “Allâhümme Bârik” ve “Rab- benâ” duaları okunur.
Duaların okunuşu bitince önce sağa sonra sola “Es-selamü aleyküm ve rahmetullah.” (Allah’ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun.) diyerek selam verilir. Böylece sabah namazının iki re- kâtlık sünnetinin kılınışı tamamlanmış olur.
Şimdi de diğer günlük namazların kaç rekât olduklarını ve nasıl kılındıklarını öğrenelim.
Sabah namazı
Dört rekâttır. Bunlardan ikisi sünnet, ikisi de farzdır. Önce iki rekât sünneti sonra iki rekât farzı kılınır. Sabah namazının farzı aynen sünneti gibi kılınır. Yalnızca niyetleri farklıdır.
Öğle namazı
On rekâttır. Dört rekâtı ilk sünnet, dört rekâtı farz, iki rekâtı da son sünnettir. Öğle namazının dört rekâtlık sünnetinin ilk iki rekâtı, aynen sabah namazının sünneti gibi kılınır. Ancak ikinci rekâtın sonundaki birinci oturuşta yalnızca “Tahiyyât” duası okunur, sonra “Allahü ekber.” denilerek üçüncü rekâta kalkılır. Eller bağlanır, besmele çekilerek aynen sabah namazının sünneti gibi iki rekât daha kılınır.
Öğle namazının farzı, ilk sünneti gibi kılınır. Ancak üçüncü ve dördüncü rekâtlarda yalnızca “Fâtiha” suresi okunur. Ek sure okunmaz.
Öğle namazının son sünneti, aynen sabah namazının sünneti gibi kılınır.
İkindi namazı
Sekiz rekâttır. Dördü sünnet, dördü ise farzdır. İkindi namazının sünneti, öğle namazının sünneti gibi kılınır. Ancak birinci oturuşta “Tahiyyât” duası okunduktan sonra “Allâhümme Salli” ve “Allâhümme Bârik” duaları da okunur. Üçüncü rekâta kalkınca da namaza yeniden başlıyor gibi “Sübhâneke” duası okunur ve “Eûzü besmele” çekilir.
İkindi namazının farzı da tıpkı öğle namazının farzı gibi kılınır.
Akşam namazı
Üç rekâtı farz, iki rekâtı da sünnet olmak üzere toplam beş rekâttır. Önce farzı sonra sünneti kılınır.
Akşam namazının farzının ilk iki rekâtı, aynen sabah namazının farzı gibi kılınır. Ancak ikinci rekâtın sonunda “Tahiyyât” duası okunduktan sonra, üçüncü rekât için ayağa kalkılır. Eller bağlanır, besmele çekilerek “Fatiha” suresi okunur. Rükû ve secdeler yapıldıktan sonra oturulur. “Tahiyyât”, “Allâhüm- me Salli”, “Allâhümme Bârik” ve “Rabbenâ” duaları okunur. Sonra da selam verilerek namaz bitirilir.
Akşam namazının sünneti, tıpkı sabah namazının sünneti gibi kılınır.
Yatsı namazı
Vitir namazıyla birlikte toplam on üç rekâttır. Dördü ilk sünnet, dördü farz, ikisi son sünnettir. Vitir namazı ise üç rekâttır.
Yatsı namazının ilk sünneti, ikindi namazının sünneti gibi kılınır. Farzı, öğle ve ikindi namazlarının ‘arzları gibi kılınır. Yatsının son sünneti ise aynen sabah namazının sünneti gibi kılınır.
Vitir namazının ilk iki rekâtı, sabah namazının farzı gibi kılınır. Ancak tahiyât için ilk oturuşta “Tahiyyât” duası okunduktan sonra üçüncü rekâta kalkılır. Eller bağlanır ve besmele çekilir. “Fâtiha” suresi ve bir ek sure okunur. Sonra “Allahü ekber.” denilerek eller başlama tekbirinde olduğu gibi kaldırılır, tekbir alınır ve bağlanır. Sonra “Kunut” duaları okunur. Ardından rükû ve secdeler yapılır ve diğer namazlar gibi bitirilir.
Son Yorumlar