Müslümanların kandil gecelerinde neler yaptıklarını aile büyüklerinize…

Müslümanların kandil gecelerinde neler yaptıklarını aile büyüklerinize sorarak öğreniniz. Geleneklerimizden gelen dinimizce önemli ve kutsal sayılan belirli gecelerimiz vardır. Bunlara kandil geceleri adı verilmiştir.

kandil geceleri

Dinimizde önemli sayılan gecelerimiz vardır. Bu gecelerin önemi, o gecelerde gerçekleşen veya gerçekleştiğine inanılan bazı olaylardan kaynaklanır. Ayrıca bu gecelerde minarelerde kandiller yakılır. O nedenle bu gecelere “kandil geceleri” de denir.

Kandil gecelerinde Allah’ın bereketi, bağışlaması ve rahmetinin her zamankinden daha çok olduğuna inanılır. Bu yüzden Müslümanlar, bu geceleri namaz kılarak, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyarak geçirirler. İsteyenler bu günlerde oruç da tutabilirler.

Kandil nedeniyle lokma tatlıları, helva ve simit yapılıp komşulara ve akrabalara dağıtılır. Bu gecelerde hediye vermek ve kandili kutlamak da güzel geleneklerimizdendir. Bu geceler, Müslümanların birlik ve beraberliğini pekiştiren, aralarındaki kardeşliği güçlendiren, Yüce Allah tarafından af ve bağışlanmaya vesile olan zaman dilimleridir. Bu sebeple kandiller, Müslümanların sevinçlerini paylaştıkları önemli gecelerdir.

Müslümanlarca kutlanan beş kandil gecesi vardır: Mevlit Kandili, Regaip Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili ve Kadir Gecesi.

Mevlit Kandili: Mevlit, “doğum ve doğmak” anlamına gelir. Ay takvimine göre rebiyülevvel ayının on ikinci gecesi Peygamberimizin doğduğu gecedir. Müslümanlar her yıl onun doğduğu bu geceyi Mevlit Kandili olarak kutlarlar. Bu gecede, Kur’an ve mevlit okunur, Peygamberimize salavat getirilir ve bolca dua edilir.

Regaip Kandili: Ay takvimine göre recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecedir. Bu gecede Allah’ın rahmetinin, bereketinin ve bağışının bol olduğuna inanılır. Bu yüzden, Allah’a çokça ibadet ve dua edilir.

Miraç Kandili: Ay takvimine göre recep ayının yirmi yedinci gecesidir. Bu gecede Peygamberimiz, Allah’ın izni
ve kudretiyle Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya gitmiş.

Berat Kandili: Ay takvimine göre şaban ayının on beşinci gecesidir. Bu gece, Müslümanlar için bağışlanma ve kurtuluş gecesidir. Müslümanlar bu gecede Allah’tan bağışlanma dilerler. Kendilerine hayırlı, sağlıklı bir ömür vermesi için Allah’a dua ederler.

Kadir Gecesi: Ramazan ayının yirmi yedinci gecesidir. Bu gece, Allah, Peygamberimize Kur’an-ı Kerim’i indirmeye başlamıştır. Allah, Kadir Gecesi hakkında Kur’an’da şöyle buyurmaktadır: “Şüphesiz, biz onu (Kur’an’›) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır…O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”

Kur’an’ın Kadir Gecesi indirilmeye başlanması sebebiyle Müslümanlar bu gecede diğer ibadetlerin yanı sıra çokça Kur’an-ı Kerim okuyarak geceyi değerlendirmeye çalışırlar.

Kandil gecelerinde yapılanlar

  • Minarelerin ışıkları yakılır.
  • Evlerde lokma tatlısı, helva vb. yapılır, kandil simidiyle komşulara ikram edilir.
  • Yoksullara yardım edilir.
  • Camilerde mevlit okunur.
  • Radyo ve televizyonlarda dini programlar yayınlanır.
  • Müslümanlar evlerinde ve camilerde namaz kılar, dua eder, günahlarının bağışlanmasını dilerler.

Müslümanlar, kandil gecelerinde kaza namazlarını kılar, nafile ibadetler yapar; yaptıkları hata ve günahlarını düşünür; pişmanlık duyar ve tövbe ederler. Geceyi idrak edenler, birbirlerinin kandillerini kutlar, ihtiyaç sahibi kimselere yardımda bulunurlar.

Kandillerle ilgili birçok gelenek oluşmuştur. Kandil helvası, kandil simidi, daha yeni dönemde çikolata ve şekerleme dağıtmak adet olmuştur. Kandil öncesi oruç tutmak da adetlerimiz arasında yer alır.
Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.