Müzenin kurulma sebebi ne olabilir? Müslüman bilim insanları daha çok hangi alanlarda bilime katkıda bulunmuşlardır? Örnek veriniz.
İbn-i Sina (980 – 1037)
Buhara’da doğan büyük Türk hekimi İbn-i Sina, daha çocukluğunda zekâsı ve hafızasıyla çevresindekilerin dikkatini çekti. İbn-i Sina bilim insanı olarak fizik, astronomi, matematik, felsefe, botanik, zooloji ve tıp ile ilgili çalıflmalar yaptı. Ancak o, bütün dünyada genellikle tıp alanındaki çalışmalarıyla tanındı.
İbn-i Sina, tıp araştırmalarını yaparken bazı hastalıkların bulaşmasında gözle görülemeyen birtakım varlıkların etkisi olduğunu anlamış ve günümüzdeki adıyla mikroplardan söz etmiştir. İklim değişikliklerinin birçok hastalığa neden olduğunu ve bazı hastalıkların da mevsimlerden kaynaklandığını savunmuştur. Cüzzam, uyuz, veba, kızıl, tüberküloz gibi hastalıkların bulaşıcı olduğunu da belirten bu ünlü Türk hekimi kişisel temizlik kurallarına uymanın kişiyi bu tür hastalıklardan koruyacağını söylemiştir.
Harezmi (780 – 850)
Harzem’de doğup Bağdat’ta yaşamış olan Harezmi matematik, astronomi ve coğrafya alanlarında çalışmalar yapmış dünyaca ünlü bir Müslüman Türk bilginidir.
İbn-i Haldun (1332 – 1406)
Ünlü sosyal bilimci İbn-i Haldun, Tunus’ta doğdu. İlk bilimsel çalışmalarını hukuk alanında yaptı ve bu konuda kendisini iyi yetiştirdi. Ayrıca matematik, edebiyat, mantık, tefsir, hadis ve dil bilgisi dallarında dönemin bilim insanlarından dersler aldı. Bir süre Tunus’ta yaşayan İbn-i Haldun, daha sonra Mısır’a geldi ve ölümüne kadar burada kaldı.
Son Yorumlar