Miyop ve hipermetrop göz kusurları gözdeki nasıl değişiklikler sonucu ortaya çıkar?
Gözlerin yakındaki cisimleri gördüğü uzaktaki cisimleri net olarak görmediği kusura miyop denir. Miyop kişiler uzağı görmek için gözlerini kıstığı için miyop terimi oluşmuştur. Miyop rahatsızlığı 8-12 yaşlarında ortaya çıkar ve genetiktir. vücut büyüdükçe rahatasızlıkta büyür ve yetişkin yaşlarda belli bir seviyede kalır. Sebepleri kalıtımsal olduğu gibi, çok kitap okuma, az ışıkta gözleri kullnama ve yetersiz beslenme olabilir.
Miyop merceğin veya korneanın kırma gücünün normalden fazla olduğu veya gözün önden arkaya normalden uzun olduğu duramlarda görülür. Bu durumda resim retina üzerinde değilde onun önünde oluşur.
Hipermetropta miyopun tam tersi resimin retina arkasında oluşumu sonucunda bulanık görme gerçekleşir. Bu göz rahatsızlığının sebebi gözün arka ve ön boyunun kısa olması, daha seyrek olarak korneanın veya göz merceğinin kırma kuvvetinin az olmasıdır. Hipermetrop yakını göremeyen uzağı gören sanılabilir genç yaşlarda böyle olsada ilerleyen yaşlarda böyle olmadığı ortaya çıkar. Aslında hipermetrop ne yakını ne uzağı düzetlmesiz göremeyen kişidir.
Hipermetrop şikayetleri, göz yorulması, göz etrafında ağrı, dikkat dağılması, bulanıklıktır.
Çok uzun ben bunu nasıl yazacağım.