Meslek edindirmenin yanında meslek ahlakı da kazandıran Ahilik ve Lonca teşkilatlarından, günümüzdeki esnaf ve sanatkârlara ait meslek kuruluşlarının örnek almaları gereken kural ve uygulamaları neler olabilir?
Ahilik ve Lonca teşkilatında ustaların eli ile, mesleğe yeni başlayan çıraklara, hem mesleklerinin inceliklerini hem de ahlaki ve toplumsal değerler öğretiliyordu.
Günümüz, günümüz meslek kuruluşlarının ahilik yada lonca teşkilatı kurallarını da uygulaması meslek etiği ve ticaret ahlakı açısından yararlı olacaktır.
Her esnaf veya işyeri mutlaka bir meslek odasına kayıt olmalı, meslek ile ilgili konularda bu meslek kuruluşunun denetimi ve gözetiminde olmalıdır. Meslek ile ilgili uyulması gereken kuralları bu meslek kuruluşu tarafından belirlenmeli, ve uygulanmalıdır. Bu meslek kuruluşu, kendisine bağlı dükkanı denetlediği gibi, onu korumalı ve gözetmeli, onun çıkarlarını savunmalıdır.
Meslek kuruluşları, günümüzde narh fiyatı uygulaması çok uygun olmasa da, uygulanabilecek mesleklerde narh fiyat belirlemesi yapar. Meslek ile ilgili gerekli standart ve kaliteyi belirler. Bu standart ve kaliteye uymayan, yada müşteriyi aldatıcı hareket içine giren dükkan sahibine yaptırım ve cezalar uygulamalıdır. Bu şekilde o meslek ile ilgili toplumun nazarında genel güven tesis edilebilir. Günümüzde, berberler ve kuaförler odası tarafından, saç kesim ve yıkama fiyatı belirlenmektedir.
Meslek kuruluşları, bir bölgede bulunabilecek, dükkan sayısını ve büyüklüğünü belirleyerek, haksız rekabetin oluşmasını, ve kalite sorunlarının ortaya çıkmasını engeller. O meslekle ilgili ihtiyacı belirleyip, ihtiyaç olan yerlere dükkan planlaması yapabilmelidir.
Meslek kuruluşları, devlete karşı, meslek mensuplarını koruyabilmeli, yasal mevzuat çalışmalarını yapmalı, gerekli Ar-Ge çalışmalarına yön vermelidir.
Meslek ile ilgili eğitim, ustalık ve çıraklık standartlarını belirlemeli, sürekli eğitim için çalışmalar yapmalıdır.
Son Yorumlar