Fransız yazarı (Quimper, 1876-Drancy toplama kampı, 1944). Bretagne’da doğmuş bir Yahudi çocuğu olan Max Jacob, öğrenimini yarıda bırakarak bir süre resimle ilgilendi. Montmartre’da, dostluk kurduğu Picasso, Andre Salmon gibi ressamlar ve Apollinaire gibi yazarlarla birlikte başı boş bir yaşam sürdü. Edebiyata, çocuklara yönelik bir öykü kitabı yazarak başladı (Histoire du roi Kaboul leret du marmiton Gauvain [Kral Kaboul I ve Aşçı Yamağı Gauvain’in Öyküsü]). Ardından, dostu Picasso’nun ofortlarla resimlediği mistik bir roman olan Oeuvres burlesques et mystiques de frere Matorel mort au couvent de Barcelone [Barselona Manastırında Ölen Rahip Matorel’in Mistik ve Bürlesk Yapıtları, 1911) ile le Siege de jerusalem (Kudüs Kuşatması, 1912) adlı dramı yayımladı. Bu yapıtlarında gerçeküstücülüğün öncüsü olarak belirdi. Bir süre önce yazmaya başladığı şiir derlemesi Cornet â des’yi (Zar Hokkası) de 1917’de yayımladı.
İsa’nın kendisine “göründüğünü” söyleyerek Katolikliği benimseyen sanatçı, 1921’de Saint-Benoît-Sur-Loire Manastırı’na çekildi, yalnız 1927’de geçici bir süre için Paris’e döndü ve yurt dışına birkaç gezi yaptı. Ama sonunda Saint-Benoît-Sur-Loire’a yeniden gitti ve Yahudi kökenli olduğu için Almanlar tarafından tutuklanıncaya kadar (1944) yaşamım burada sürdürdü. Kapatıldığı Drancy toplama kampında, akciğer kanamasından öldü.
Max Jacob edebiyat yapıtlarında fantezi ve alayı gerçekliğe, lirizm ve fantastiği de dine katmayı bilmiştir. Aynı özgünlüğe, naif bir üslupta gerçekleştirmiş olduğu ve Paris sokaklarıyla tiyatro dünyasına özgü sahneleri görüntülediği guvaş çalışmalarında rastlanır.
Sanatçının öbür yapıtları arasında şunlar sayılabilir: Phanerogame (Çiçekli Bitki, 1918); La Defense de Tartuffe (Tartuffe’ün Savunması, 1919); Le Cinematorna, Fragments de Memoires desAutres (Sinematoma, Başkalarının Anılarından Kesitler, 1920); Art poetique (Şiir Sanatı, 1922); Visions infernales (Cehennemden Görüntüler, 1924); L’Homme de chair et l’Homme reflet (Canlı İnsan ve Hayal İnsan, 1924); Le Nom (Ad, 1926); Ballades (Baladlar, 1938).
Max Jacob’un ölümünden sonra da yayımlanan yapıtları vardır; Genç Bir Şaire Öğütler (Conseils â un jeune poete, 1945); Medita tions religieuses (Dinsel Düşünceler, 1948);vb.
Son Yorumlar