Belli kardeşlik ilkelerini benimseyen, birbirlerini birtakım işaret ve amblemlerle tamyan, loca denen bölümlere ayrılmış kimselerden kurulu dernek (franmasonluk ya da farmasonluk da denir).
Tarihçe
Masonluğun kökeniyle ilgili değişik görüşler vardır. Kimileri masonluk düşüncesinde geometriye önem vererek, kökeninin Eski Mısır ve Eski Yunan’a dayandığım ileri sürer; kimileriyse kökeninin Ortaçağ’da kurulmuş duvarcı loncalarına dayandığını belirtir. Günümüzde sözü edilen masonluk speküla tif (düşünsel) masonltür’tur; Ortaçağ’da bir meslek kuruluşu olarak, loncalar halinde beliren masonluk ise yapı işinin çeşitli kollarına bağlı olanları barındıran ve üyelerine bazı ayrıcalıklar tamyan operatif masonluk’ tur. Operatif masonlar, istedikleri yerde istedikleri gibi çalışma hakkına sahiptiler. Bu nedenle kendilerine özgür mason adı verilmişti. Giderek yapı mesleğinden olmayanların da mason localarına kabul edilmesi, modern masonluğun, bu tarihi gelişmeye uygun olarak, özgür ve kabul edilmiş masonlar biçiminde belirtilmesine neden oldu. Günümüzdeki masonluğun, (spekülatif masonluk) operatif masonluğun ardından, kabul edilmişler’in çoğalmasıyla düşünsel özelliğin ağırlık kazanması sonucu ortaya çıktığım belirtenlerin yanı sıra, bu spekülatif masonluk’un İ.Ö. 3500 – 3000 yıllarına dayandığını ileri sürenler de vardır (Menfis’te bulunan tapmaktaki hiyeroglif yazılarında ve taş kabartmalarda masonluğa ilişkin gelenek, simge ve çalışma yöntemleri üstüne kanıtlar bulunduğu ileri sürülür).
Öte yandan, bazı kaynaklar, günümüzdeki masonluğun, örgütlenme ve ilkeler açısından kral Süleyman dönemine bağlandığım ileri sürerler. İ.Ö. 970-931 tarihlerinde egemenlik süren kral Süleyman, Surlu mimar Hiram’ dan bir tapmak yapmasını istedi. Bu tapmağın yapılması sırasında Hiram’ın kurduğu düzen ve iş örgütlenmesi, günümüzdeki spekülatif masonluğun benimsediği aşama sırası ve bazı ahlak ilkelerinin oluşmasında yol gösterici oldu.Modern masonlukta uygulanan ilkelerin ve insanseverlik ilkeleri üstüne oturtulan çalışmaların yam sıra, üyelerin loca denen yerlerdeki toplantılara katılırken uydukları düzen de Hiram’ın kurduğu çırak, kalfa, üstat derecelerine bağlı kalmıştır. Hıristiyanlığın Avrupa’da yayılmaya başlaması ve devletlerin resmi dini durumuna gelmesiyle, kilise ve katedral inşaatları da başlamış oldu; böy- lece Menfis tapmağının yazıtlarındaki masonlukla ilgili simgeler de yeniden ön plana çıktı.
İtalya’da ilk operatif mason locaları VIII. yy’da görüldü. Ama spekülatif özelliğin ortaya çıküğı dönemlerde, localar baskı altmda tutuldu. XVIII. yy’da masonluk Papalık tarafından aforoz edildi ve Katoliklerin mason olmaları yasaklandı. Bu durum Fransızların İtalya’ya girmelerine kadar sürdü. Napolyon döneminde, onun otoritesi altmda serbest hale gelen İtalyan masonluğu,daha sonra gene baskı altına alındı. XIX yy. ortalarında karışık düzende birçok loca kuruldu. XX. yy’da Mussolini masonluğu tümüyle yasakladı. Zamanımızda İtalyan masonluğu ikiye bölünmüş durumdadır. Bir tarafı, düzenli dünya masonluğun- ca kabul edilmez.
İngütere’de 895-990 yılları arasmda- ilk mason locaları kuruldu. York kentinde bir kilisenin yapımı için ustalar toplantıya çağrüdı, bunun sonucunda da Tanrı’yı tanımak, mesleğe bağlüık, insanlık ve kardeşlik ilkelerine inanmak, haksızlık etmemek gibi ilkelerin yer aldığı “York anayasası” yazıldı. İngiltere’de spekülatif masonluğun ortaya çıkması ve düzenle’ rresiyse XVHI.yy’da (1717) gerçekle.-.i. Hangi dönemden kaldığı bilinmeyen dört loca birleşerek yeniden örgütlendi. Büyük Loca kuruldu. İlk büyük üstat Antony Sayer oldu. Ardından Fransız fizikçisi ve felsefe öğretmeni Desaguliers’ninbüyük üstatlığa getirilmesiyle masonluğa felsefi düşüncelerin daha çok girdiği görüldü. 1723’te masonluğun anayasası olarak kabul edüen Anderson yönetmeliği yayımlandı. Daha sonra büyük üstat olan Mantagu dükü zamamnda masonluğa özellikle soylu kişiler girdi (1737’den sonra İngiltere’de büyük üstatlık kral ailesinden olanlara verildi). Bazı yükümlülükler getiren Anderson yönetmeliği ulusal masonluk kuruluşlarındaki tüzüklere temel oldu. Değişik ülkelerdeki mason dernekleri kendi tüzüklerini ulusal kavram ve anlayışlara göre hazırlarken söz konusu yönetmeliğin özünden ayrılmadılar.
İngiltere’de 1732’de“Eski Yükümlülükler” adıyla bir ana tüzük yayımlandı. Böylece İngiliz masonluğunun temelini 1717’den öncelere götürenler bir bölünmeye yol açtılar. Uzun çalışmalardan sonra 1813’te iki büyük loca birleşti.
İskoçya’ya masonluğun girişi, söylentiye göre İngütere’dekinden daha eskilere dayanır. 1150’den önce İskoç- ya’nm batı bölgesindeki Kilwinning köyünde mason locaları kurulmuştur.
XVIII. yy’da İngiltere’de masonluk örgütlenirken, İskoçya’da operatif masonluk ağır basıyordu. 1736’da yeni düzende localar kuruldu.
Fransa’da masonluk, İngiltere Büyük Locası’nm örgütlenmesinden sonra, İngiltere’den Fransa’ya gelen masonlar tarafından kuruldu. Fransa’da ilk Büyük Loca 1743’te oluşturulmasına karşın, kuruluş ve düzen yönünden iki tip masonluk ortaya çıktı ve Fransa’ da masonlar arasında birlik sağlanamadı. 1755’te Büyük Loca, İngütere ile ügisi olmadığım Uan etti. Karışıklık döneminden sonra 1773’te Grand Orient de France kuruldu. Modern dünya masonluğunca 1876’dan sonra düzensiz sayüan bu mason kuruluşu küçük ama önemli sayüan bir farkla dünya düzenli masonluğu kurallarına uygun olarak çalışır. Fransa’da dünya masonluğunca düzenli olduğu kabul edilen masonluk kuruluşuysa Grande Loge Nationaîe Française’ dir.
Almanya’da operatif masonluk da eskiye dayanır. ÇeşiÜi katedral ve şatolar operatif masonların ürünleridir. Bu ülkede ilk simgesel loca 1723’te Hamburg’da kuruldu. HiÜer döneminde kapatılan localar, İkinci Dünya savaşından sonra yeniden çalışmaya başladılar.
A.B.D. masonluğun en yaygın olduğu ülkedir. Dünyadaki masonların yarısı bu ülkede yaşar. İlk loca 1729’da Massachussetts’de kurulmuştur.
Türkiye’de ilk kez Ahmet III döneminde raslanan masonluk, 1723’te düzenli bir biçime büründü. 1738’de Halep ve İzmir’de mason locaları gelişti. İlk olarak düzenli bir locadan izin alınarak açüan loca,Halep locası oldu. Al- dülhamit II döneminde masonluğun gelişmesi durdu. Meşrutiyetten sonra, masonluk gelişme gösterdi. Masonluk geleneklerine aykırı olarak Yüksek Şûra kuruldu; bu nedenle Türkiye’deki masonluk dünya masonluğuna kendini tanıtamadı. 1935’te masonluk çalışmaları dondu. 1948’de Yüksek Şûra yeniden çalışmaya başladı ve masonluk geleneklerine aykırı olarak localar etkinlik alanına sokuldu. Mason yasasma göre, seçimle gelen Büyük Loca’dan başka, hiçbir mason gücü, loca kuramayacağından, bu localar dünya masonluğunca tanınmadı.
Büyük Loca’nın kurulmasıysa 1956’da Ankara’da gerçekleşti ve Yüksek Şûra üe ilişkileri bir sözleşmeyle saptandı. Ama bu durum da, mason yasalarına uygun değildi; dünyadaki öbür düzenli mason locaları tarafından tanınabilmek için, Büyük Loca dışındaki herhangi bir kuruluş tarafından yönetilmemek gerekiyordu. Türkiye Yüksek Şûrası’ysa dünya mason geleneklerine ters düşerek, Türkiye’ de masonluk alanında tek olduğu konusunda direniyordu. Bu durumun giderilmesi için bazı masonlar ayrılarak Türkiye Büyük Mahfüi’ni kurdular. Ama denetim gene Yüksek Şûra elinde olduğundan, sonuç olarak Türkiye’deki masonluk düzenli dünya masonluğunca tanınmadı. Büyük Mahfil, Fransızların masonluk yasalarına aykırı düzen gösteren Grand Orient de France (Fransa Büyük Maşrıkı) ile ilişki kurdu. Düzenli ve geleneksel masonlukla ilgisi olmayan bu durumun giderilmesi için, mason töre ve geleneklerine dikkat eden Türk masonlarının büyük bir bölümü çalışmalara girişerek Türkiye Büyük Locası’mn 1965’te İskoçya Büyük Locası, 1970’te de İngiltere Büyük Locası tarafından resmen tanınmasını ve böylece Türkiye’deki masonluğun dünya masonluğunca kabul edilmesini sağladılar.
Başlıca İlkeler
Din, ulus, ırk, dil, inanç ve toplumsal durum ayrımı gözetmeden bütün insanları, insanlık ülküsünde birleştirmeye çalışan, amaç ve ülküde birleşme bakımından evrensel ama kendi ülkesi bünyesi içinde ulusal olan masonluk insanlığın, özgürlük, eşitlik, kardeşlik ve adalet içinde gelişmesini amaçlar. Ahlak sağlamlığı, sır saklama disiplini, insan kişiliğine ve bilime saygı temel ilkelerindendir. Derneğe yalnızca erkekler üye olabilir. Dernek, üye olmayanlara kapalı olma ilkesini uygular. Bütün dünyada Büyük Localar bir merkeze bağlı değüdir. Birbirlerini tanımış olmaları, aynı ilkeleri kabul edip uygulamalarım gösterir. Aralarındaki ilişki yalnızca dostluk ilişkisidir.
Son Yorumlar