Masatenisi, Özel boyutlardaki bir masa üstünde, kauçukla kaplı tahta raket ve sert ya da esnek, içi boş top aracılığıyla oynanan, kuralları tenise benzer spor dalı (pingpong da denir).
1880’e doğru İngiltere’de bulunan masatenisi çuha kaplı tahta raketlerle oynanıyordu, ama raketler kısa sürede kabarcıklı kauçukla kaplı modern görünümlerini aldılar. Bir süre ilgi gören, daha sonra da unutulan masatenisi, 1921’de ilk İngiltere şampiyonasıyla yeniden önem kazandı. Başlangıcından beri masa dışında her şeyi değişen bu sporda günümüzün ustaları Japonlar ve özellikle bu sporu ulusal sporları durumuna getiren Çinlilerdir. Büyük masatenisi yarışmaları arasmda özellikle şunları belirtmek gerekir: 1926’da yılda bir, 1959’dan sonra da iki yılda bir yapılan bireysel dünya şampiyonaları (erkekler, bayanlar, karışık çiftler); Swaythling Kupası; Marcel Corbillon Kupası (erkekler ve bayanlarda takım halinde); dünya şampiyonalarım izleyen yıllarda iki yılda bir yapılan Avrupa, Asya, Amerika şampiyonaları; vb. Oyun alanı 2,74-m boyunda, 1,525 m eninde, 25 mm kalınlığında ve yerden 0,76 m yükseklikte, sert tahtadan dikdörtgen bir masadır. Mat ve koyu bir renge boyanmış olan masanm yüzeyi, 2 sm genişliğinde beyaz bir çizgiyle çevrelenmiştir. 30,5 sm yüksekten bırakılmış bir topun 30,3 ya da 32,9 sm’ye sıçramasını sağlayabilecek bir yapıda olması gerekir. 15,25 sm yükseklikte, üst kısmı beyaz şeritli, yeşil pamuk ipliğinden yapılmış delikli bir file her iki ucundan, masadan 15,75 sm dışarda bulunan dikmelere bağlanarak masayı enine ikiye böler. Masanın uzunluğuna çizilmiş 3 sm’lik bir çizgi de her bölümü sol ve sağ olmak üzere ikiye ayırır.
Raketin biçiminde sınırlama yoktur, ama tahtadan ve sert olması zorunludur. Yüzeyi mantar, kabarcıklı kauçuk, vb’yle kaplıdır. Kalınlığı 4 mm ile sınırlandırılmış olup, ağırlığı ortalama 150-180 gr’dır.
Ağırlığı 2,5-2,53 gr arasında değişen, selüloyitten yapılmış topun çevresi 11,43-12,06 sm arasındadır. Maç, tekli olduğunda 3 ya da 5 set üstünden, çiftli olduğundaysa 3 set üstünden yapılır. Her set 21 sayıda biter. 20 sayıda eşitlik durumu olursa, arka arkaya iki sayı yapan seti kazamr. Teklerde servis atan beş atış yapar. Karşılayan da sırası geldiğinde aynı sayıda atış yapar. Çiftlerde eşlerden her biri, birbirini izleyerek servis atar ve bu servisi çaprazındaki oyuncu karşılar. Servis atanın havaya attığı top kendi bölümünde masaya vurarak sıçramalı, ağı aşmalı ve çapraz alana düşmelidir. Top ağa değerse, atış iyi olsa da yinelenir (servisin yinelenmesi birçok kez yapılabilir). Oyuncunun servisi kaçırması, iki kez topa vurması, topu karşı alana düşürmesi, topa dokunması, raketi giysilerine, bedenine, file ya da desteklerine değdirmesi, masayı yerinden oynatması, boş olan eliyle oyun alanına değmesi, vuruş sonucu topun karşı alana değmeden dışarı gitmesi hata olarak kabul edilir ve karşı tarafa 1 sayı kazandırır. Çiftlerde aynı oyuncu topa arka arkaya iki kez vuramaz. Türkiye Masatenisi Federasyonu 1966’da, Türkiye Tenis ve Masatenisi Federasyonu’ndan ayrılarak bağımsız bir federasyon olarak çalışmaya başlamıştır.
Son Yorumlar